2.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hrvati se predbilježili za rusko cjepivo u BiH: Prije smo išli u...

Hrvati se predbilježili za rusko cjepivo u BiH: Prije smo išli u Grude u šoping, sad po cjepivo

Dio Hrvata je, u nedostatku cjepiva, pohrlio u Srbiju kako bi se cijepili ruskim Sputnjikom. No, još je jedna lokacija postala atraktivna za cijepljenje – malo mjesto Grude u Zapadno-hercegovačkom kantonu u susjednoj BiH.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, određeni broj Hrvata se tamo predbilježio za punu, dvostruku dozu. Do petka navečer tamo je bilo zapisano više od pet tisuća imena, od čega i stotinu građana Hrvatske.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Grude poručili su kako se građani Hrvatske mogu predbilježiti te da će cijena cjepiva biti između 25 i 40 konvertibilnih maraka po dozi.

– Plaća se ljekarni, mi preuzimamo doze za taj dan po planu cijepljenja i izdajemo račun korisnika. Trebaju nam samo vaši podaci, to je to. Na red za cijepljenje se dolazi kako ste se naručili – poručila je medicinska sestra iz Zavoda.

Medicinska sestra otkrila je za Slobodnu Dalmaciju i da je epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica kantonalnog Zavoda iz Gruda, uspjela preskočiti uobičajeni birokratski državni aparat i sama stupila u kontakt s ruskim proizvođačem i dogovorila nabavku 20 tisuća doza. Ako Federalno ministarstvo zdravstva BiH odobri hitnu dozvolu za uvoz, a ruski proizvođač ispuni svoju obavezu, Sputnjik će u Grude doći do kraja ožujka.

– Jesmo, hrabri smo, pioniri smo velikog projekta. Nisu nam vjerovali, rugali su nam se, brojni su bili skeptični misleći kako to da županija nalik našoj, preuzima na svoja pleća zadatak koji bi trebala napraviti država – ispričala je doktorica Jurić.

Dodaje kako su iz Hrvatske prijavljeni mahom građani Zagreba.

– Možda bi iz Hrvatske bilo i više ljudi, vjerojatno bi se javili već na samom početku upisa, no vijest o našem projektu je prošla stidljivo u javnosti. Tiho. Jednostavno zato što nas nisu shvaćali ozbiljno. A itekako smo ozbiljni, pa ja sam tu stavila i svoje ime, i svoju liječničku reputaciju, ugled – rekla je i dodala da će još jedan kanton krenuti ovim putem.

Poručila je kako je Sputnjik odlično cjepivo, kvalitetno kao i ostala koja su dobila zeleno svjetlo u Europi, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike