11.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Danas je zadnji dan za prijavu šteta nastalih u potresu na Banovini

Danas je zadnji dan za prijavu šteta nastalih u potresu na Banovini

Danas je zadnji dan za prijavu šteta nastalih u potresu, a građani će moći predavati zahtjeve za obnovu. Dosad je u Petrinji prijavljena šteta na više od 9 tisuća objekata. 1300 ih je neuporabljivo.

Na potresom pogođenom području nastavit će se rušenje objekata koji ugrožavaju okolinu, među kojima su i dva tvornička dimnjaka bivše Željezare Sisak, visoka 43 metra, piše HRT.

Razoran potres promijenio je geodetsku kartu pogođenog područja. Prema preciznim kontrolnim satelitskim mjerenjima, koje je u siječnju obavila Državna geodetska uprava na području gradova Gline, Petrinje i Siska, utvrđeno je da su se Petrinja i Sisak pomaknuli i do 86 centimetara.

Kada se usporedi stanje prije potresa i nakon njega, najveći pomak pokazuju točke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima 45 centimetara u smjeru jugoistoka. Za Glinu pomak iznosi 10 centimetara u smjeru sjeverozapada, a za područje Siska 10 centimetara prema istoku. Za glinsko područje utvrđen je i visinski pomak, to jest tlo se spustilo za 10 centimetara, prenosi N1.

Dramatični službeni podaci: Zbog potresa Petrinja i Sisak pomaknuli se i do 86 cm, Glina potonula 10 cm

Najnovije

Još iz rubrike