10.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Lavina je povukla dvojicu, jedan je poginuo. Dok su izvlačili tijela, pokrenula...

Lavina je povukla dvojicu, jedan je poginuo. Dok su izvlačili tijela, pokrenula se nova lavina

Slavko Rožič bio je alpinist svim srcem i alpinistički instruktor. Pamtit ćemo ga kao nekoga tko je stajao iza svojih riječi i istovremeno se pokazao kao netko tko je prije svega bio čovjek od djela.

Napisali su to članovi slovenske gorske službe spašavanja nakon što je u subotu na planini Storžič na sjeveru zemlje troje ljudi poginulo u dvije snježne lavine.

Rožič je s kolegom stradao u onoj prvoj koja se pokrenula na planini u smjeru Kramara. Odmah je pozvana pomoć te je na mjesto nesreće odletio posebno opremljeni policijski helikopter s pet spasilaca. Nisu mogli reanimirati alpiniste te su ih zbog loših vremenskih uvjeta morali brzo evakuirati.

– Lavina je, osim te dvojice, povukla još dva očevica. Oni su se uspjeli sami lako iskopati – izjavio je za slovenske medije Sašo Rožič, voditelj akcije spašavanja.

Neposredno prije podizanja druge žrtve dva alpinista koji su se nalazili na gornjim padinama Storžiča pokrenula su drugu lavinu te ih je povukla za sobom. Ekipa koja je bila na mjestu nesreće dobila je informaciju putem radija. Sva četvorica na terenu pobjegla su s padine i spasili život, no dvojica su ostala ozlijeđena. Nažalost, snijeg je povukao dva alpinista te je jedan poginuo, a drugi preživio uz teške prijelome. Zbog novonastalih problema u akciju su se uključila još 24 spasioca, među kojima su bili gorski spasioci, potražni timovi sa psima, hitna pomoć, vojska i policija. Cijelo vrijeme problem im je stvarao jak vjetar.

– Stanje u planinama i dalje je nestabilno. Molimo sve da pričekaju nekoliko dana prije bilo kakvog planinarenja, dok se situacija mao primiri – kaže Rožič.

Isti dan Slovenci su dobili informaciju da je jedan njihov državljanin poginuo na sjeveru Italije na prijevoju Sella Nevea. Skijao je s prijateljima te ga je povukla lavina.

U tom snježnom fenomenu u nedjelju je poginuo i bosanski alpinist Rade Šimić dok se s kolegom penjao ispod vrha Cetina na Prenju, planinskome masivu na istoku Hercegovine. Pokrenuta je akcija spašavanja u kojoj sudjeluje nekoliko desetaka gorskih spasilaca iz Jablanice, Mostara, Sarajeva, Čapljine i Čitluka. U pomoć je poslan i vojni helikopter, koji je zbog lošeg vremena imao problema u letu, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike