4.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Znate li zašto vam pizzu dostave s komadom plastike u sredini?

Znate li zašto vam pizzu dostave s komadom plastike u sredini?

Nevjerojatno je kako takav mali detalj može imati veliku ulogu u kvaliteti pizze koja vam stiže dostavom. Da te plastike nema, moglo bi doći doći do prave male katastrofe.

Taj komad plastike na tri noge postavljen u sredini pizze osigurava da vam dođe upravo onakva kakva bi trebala biti, odnosno da se poklopac od kutije ne zalijepi za sir i ostale sastojke, i uništi vam gurmansko veselje.

Ta plastika ne dolazi uvijek u istom obliku, može imati oblik trokuta, kruga, vadrata… Ponekad je nema kad je kutija dovoljno čvrsta da poklopac ‘ne potone’ prilikom transporta.

Inače, pizza je nekad davno bila hrana za sirotinju. Nastala je u 16. stoljeću u talijanskom Napulju sasvim slučajno. Pekari su tad imali običaj valjati komade tijesta i njima provjeravati je li peć dovoljno vruća za pečenje kruha.

Te ispečene komade su potom prodavali jeftino na ulici da ih ne bace. Kupovali su ih siromašniji slojevi društva, a na te komade su stavljali sve što su imali pri ruci, poput nekih začina, rajčice i ostataka obroka.

Malo po malo im se svidjelo to što jedu i tako je nastala pizza kao zasebno jelo koje se stoljeće kasnije počelo prodavati na uličnim štandovima. S vremenom je postala i omiljeno jelo bogatijih građana.

Danas, obzirom na pandemiju i zatvaranje ugostiteljskih objekata, pizza se dostavlja po kućama kao nikad prije. I da nema te male plastike koja drži poklopac, ne bi bila ni približno ukusna jer bi pola nadjeva ostalo zalijepljeno za poklopac, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike