Koliko minuta bismo trebali hodati svaki dan, minimalno?

Sada više nego ikad, kada većinu vremena provodimo doma, pokretanje mišića i povećanje brzine otkucaja srca je neophodno, ali za neke i to može biti teško.

S obzirom da je zima i pandemija još uvijek ne staje ograničeni smo da većinu vremena provodimo doma. Nekima je to bila velika motivacija da se pokrenu i krenu vježbati, a neki su jednostavno izgubili svu moguću motivaciju. Vjerovali ili ne, nešto tako jednostavno kao što je hodanje može vam pomoći u svakodnevnom vježbanju. Najbolji dio? Besplatno je, ne zahtijeva puno vremena i može se raditi bilo gdje.

Tjelovježba može uvelike smanjiti kronične bolesti i poboljšati zdravlje. Prema Massive Science, održavanje dosljedne aktivnosti može smanjiti krvni tlak. No, vježbamo li dovoljno da primijetimo zdravstvene promjene?

Massive Science navodi da samo otprilike 53% odraslih osoba u SAD-u svaki tjedan dobije preporučenih 150 minuta umjerenog vježbanja.

Dobra vijest je da nije važno kako ćete doći do tih minuta, što znači da se vježba može raditi u manjim količinama, umjesto odjednom. Tu dolazi do izražaja hodanje.

Studije pokazuju da je broj koraka dnevno povezan s nižom stopom smrtnosti. Pa, koji je čarobni broj? Prema Healthlineu, dovoljan broj koraka za zdravu odraslu osobu je 10.000.

Znanost koja stoji iza te čarobne brojke jednostavna je: 10.000 koraka je raspon za koji se tvrdi da pomaže u smanjenju rizika od određenih zdravstvenih stanja, poput visokog krvnog tlaka i bolesti srca.

Međutim, 10 tisuća koraka dnevno je puno, pogotovo za one koji cijeli dan sjede za stolom. Umjesto da ciljate na čarobni broj, ciljajte da hodate određenu količinu minuta dnevno. To je jednako učinkovito, a ne stvara vam pritisak da morate ispuniti određenu količinu koraka.

Harvard Health navodi da biste trebali ciljati između 30 do 45 minuta.

‘Učinite to odjednom ili na dijelove, od pet do 10 minuta. Imajte na umu da ćete imati puno koristi od šetnje sporijim tempom sve dok se toga budete pridržavali’, navodi se u izvješću.

Postavite realne ciljeve i vratiti se ideji da se vježbanje ne treba događati odjednom. Počnite tamo gdje jeste i usredotočite se na više kretanja.

‘Postavljanje malih ciljeva od 15 minuta svakog dana, uključujući i nekoliko kratkih šetnji dnevno i dalje je učinkovito za poboljšanje vašeg zdravlja’, navodi se u članku.

Ukratko, važno je pokrenuti se svaki dan. To je imperativ za vaše zdravlje mišića, održavanje dobre težine, a može čak poboljšati i vaše mentalno zdravlje. Hodanje može biti izuzetno učinkovit oblik vježbanja.

Bez obzira pomaže li vam smršaviti, smanjiti krvni tlak ili vas samo pokreće, nije loš cilj hodati svaki dan, piše The Ladders, prenose 24sata.

Share This Article