-1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Sveučilišni savjet će danas tražiti raspravu o smjeni rektora Sveučilišta u Zagrebu...

Sveučilišni savjet će danas tražiti raspravu o smjeni rektora Sveučilišta u Zagrebu – Borasa?

Sveučilišni savjet, tijelo kojim predsjeda predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, a čiji je zadatak kontrola rada Sveučilišta, zakazalo je sastanak za danas u podne.

Riječ je o dosad najiščekivanijoj sjednici Savjeta, od kojega se očekuju konkretne odluke vezane uz aktualno stanje na Sveučilištu. Sveučilište u Zagrebu, pod vodstvom Damira Borasa, posljednjih je mjeseci pod lupom zbog nanizanih afera, od nerješavanja upravljačke krize na Filozofskom fakultetu, preko neučinkovitosti s nošenjem problema s navodima bivših studentica o seksualnom uznemiravanju, pa do posljednjeg krajnje nedoličnog postupka rektora, koji se cijepio protiv covida mimo reda.

Problem je i sukob između Rektorata i Ministarstva vezan uz tumačenje Zakona o znanosti i visokom obrazovanju, a vezan uz dobnu granicu odlaska profesora u mirovinu. Iako su službene točke dnevnoga reda Savjeta vezane uz stanje na Filozofskom, kao i situacije s prijavama za, kako piše u pozivu, seksualno zlostavljanje na sastavnicama Sveučilišta, neslužbeno doznajemo kako se očekuje rasprava o širem aktualnom stanju, odnosno mogućnosti da Savjet zatraži Senat Sveučilišta da na iduću sjednicu uvrsti točku dnevnoga reda – glasanje o povjerenju rektoru.

Ako Savjet, s izrazito podijeljenim članovima, pristane zatražiti od Senata izglasavanje povjerenja rektoru Damiru Borasu, tada prestaje potreba za akciju s druge strane – prikupljanje potpisa članova Senata za uvrštavanje te točke na dnevni red sjednice Senata. Senat ima 70 članova, a za smjenu rektora potrebno je 36. Ako 30-ak članova ponudi potpis za glasanje o Borasovoj smjeni, i dalje im nedostaje ruku.

Naime, dekani čine tek oko polovine članova Senata, uz zamjenike, predstavnike vijeća područja i – studente. Borasova, kao i oporbena mu strana, računaju da će privući studentske predstavnike, koji su dosad bili, po neformalnim informacijama, rektorova kvota, pišu 24sata.

Kako je Boras saznao za “višak” cjepiva? Evo objašnjenja pročelnika iz KBC-a

Ministar Fuchs prijavio najbližeg suradnika rektora Borasa Državnom inspektoratu

Najnovije

Još iz rubrike