-3.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech HZJZ otprije tražio pola milijuna doza: EMA hitno provjerava još jedno cjepivo

HZJZ otprije tražio pola milijuna doza: EMA hitno provjerava još jedno cjepivo

Cjepivo protiv covida-19 tvrtke CureVac iz njemačkog Tübingena, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA), ušlo je u proceduru odobrenja primjene u EU.

“Unatoč tome što EMA ne može predvidjeti sveukupno trajanje (postupka), zbog posla koji je već obavljen tijekom tekućeg pregleda, trebalo bi proći manje vremena od uobičajenog za procjenu”, priopćila je EMA.

“Odobrenje bi moglo doći u travnju, ako sve prođe dobro i tada može početi isporuka”, izjavio je u intervjuu RTL/ntv voditelj istraživanja CureVaca Peter Kremsner, prenose njemački mediji.

To se cjepivo, inače, već proizvodi kako bi se s isporukom počelo čim EMA odobri i ovo cjepivo.

N1 je u svom pregledu o količinama naručenih cjepiva za Hrvatsku još 11. siječnja objavio da je za Hrvatsku “predloženo tražiti 500.000 doza” ovog cjepiva, te da su dogovori oko sklapanja ugovora s CureVacom u toku. Riječ je o mRNA cjepivu, a HZJZ pod istim statusom to cjepivo vodi i nakon najnovijeg osvježenja podataka na svojoj stranici.

Da je riječ o vrlo ambicioznom projektu još jedne biotehnološke kompanije, ovaj put potpuno s područja EU-a, pokazuje i vijest iz srpnja prošle godine o tome da je Europska investicijska banka CureVacu odobrila kredit od 75 milijuna eura za proširenje kapaciteta za proizvodnju ovog cjepiva.

Sredinom prosinca 2020. CureVac je s cjepivom stigao do faze u kojoj se počelo njegovo ispitivanje na 35.000 ljudi, odnosno do 3. faze. Još u ožujku pojavile su se prve informacije da je Donald Trump za to cjepivo ponudio milijardu dolara u ime SAD-a, pokušavajući unaprijed kupiti kompletnu proizvodnju za američke potrebe, no njemačka vlada to je apsolutno odbila.

Početkom ljeta za CureVac se predviđalo da to cjepivo neće biti gotovo prije ljeta 2021., što se sada pokazuje da je možda bilo previše pesimistično. U međuvremenu su suradnju s CureVacom dogovorile još dvije velike kompanije, GSK i Bayer, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike