10.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Lijek za artritis smanjuje smrtnost i vrijeme oporavka kod oboljelih od covida

Lijek za artritis smanjuje smrtnost i vrijeme oporavka kod oboljelih od covida

Lijek za artritis, tocilizumab, švicarske farmaceutske kompanije Roche, smanjuje rizik od smrtnog ishoda kod pacijenata hospitaliziranih s teškim oblikom covida-19, smanjuje vrijeme oporavka i potrebu za mehaničkom ventilacijom, pokazali su rezultati velikog istraživanja.

Studija je ispitivala niz potencijalnih lijekova za covid-19 od ožujka prošle godine kako bi riješili dilemu je li tocilizumab učinkovit kod pacijenata oboljelih od covida-19, nakon što su prve studije početkom prošle godine dale različite rezultate.

“Sad znamo da tocilizumab ima dobar učinak za sve covid pacijente koji imaju respiratorne probleme i značajne upale”, rekao je Peter Horby, profesor na Oxfordu, a prenosi Reuters.

Prošle je godine otkriveno da lijek deksametazon smanjuje smrtnost za otprilike trećinu kod ozbiljno bolesnih pacijenata i odonda se lijek koristi u liječenju covida-19.

U studiji za tocilizumab sudjelovalo je 2.022 covid pacijenata koji su nasumično izabrani za dobivanje lijeka, a čiji su rezultati uspoređeni sa 2.094 pacijenta na uobičajenoj njezi. Rezutati su pokazali da tocilizumab značajno smanjuje smrtnost – 29% pacijenata na tom lijeku umrlo je u roku od 28 dana u usporedbi sa 33% pacijenata koji su primali redovnu terapiju, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike