19.8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Kaić: Obrađujemo kontakte zaraženih novim sojem da obuzdamo žarišta

Kaić: Obrađujemo kontakte zaraženih novim sojem da obuzdamo žarišta

Epidemiolog Bernard Kaić je za N1 u razgovoru s reporterkom Ivanom Kopčić rekao da osobe kod kojih su potvrđeni slučajevi nove varijante virusa, nisu bile u neposrednom kontaktu što pokazuje da nova varijanta virusa već neko vrijeme kola Hrvatskom.

“Koliko ga u stvarnosti ima, tek treba vidjeti”, rekao je Bernard Kaić u razgovoru s reporterkom N1 Ivanom Kopčić.

“Imamo onih 11 sumnji o kojima smo jučer govorili, i čekamo tu potvrdu. Vjerojatno će biti potvrđene te varijante. Ta se varijanta širi lakše i brže, to se pokazalo u Ujedinjenoj Kraljevini i mi smo već jučer počeli epidemiološku obradu osoba gdje je taj bris nađen.

Izgleda da se prilično efikasno širi u ovim uvjetima, uz postojeće mjere. Moguće je da se ta varijanta doista lakše širi. Moramo pokušati zaustaviti značajnije širenje tog virusa u populaciji. Ako bi se postigla kritična količina rasprostranjenosti virusa, moglo bi doći do porasta oboljelih na razini države”, dodao je.

Ističe da se mala žarišta još mogu obuzdati, no ne bi trebalo dopustiti značajno širenje.

“Ako se još radi o nekoliko malih žarišta gdje ga ima, to se može obuzdati. Zato moramo jako dobro identificirati kontakte i staviti ih u karantenu, a prije otpusta iz karantene treba napraviti bris da budemo sigurni da ne nose virus. Preporučuje se kod ovog soja da im karantena traje 14, a ne 10 dana, i to sve zato da se suzbiije širenje dok se još može i ako se može”, pojasnio je Kaić.

Na pitanje reporterke Ivane Kopčić zna li se već kako su se te osobe zarazile, rekao je: “Bilo je prijenosa s oboljelih i oni su se zarazili u Hrvatskoj po svemu sudeći. Tako da se čini da nije posredan unos izvana. Očito je već u Hrvatskoj neko kratko vrijeme cirkulirao jer su se zarazili u Hrvatskoj.”

Budući da su zaraženi koji čekaju potvrdu testa, iz različitih županija – iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije – postavlja se pitanje jesu li bili u kontaktu, odnosno znači li to da je u Hrvatskoj već više “žarišta” novog soja koronavirusa.

“Te osobe nisu bile u neposrednom kontaktu, svatko je bio za sebe”, rekao je Kaić reporterki.

Najnovije

Još iz rubrike