16.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tko je Davor Filipović, Plenkovićev "igrač s klupe" koji će uskočiti umjesto...

Tko je Davor Filipović, Plenkovićev “igrač s klupe” koji će uskočiti umjesto Vanđelića

Izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu, zastupnik u Gradskoj skupštini i tajnik zagrebačkog HDZ-a Davor Filipović službeno će biti nominiran za HDZ-ova gradonačelničkog kandidata na današnjoj sjednici Gradskog odbora HDZ-a.

Iako je sveučilišni profesor, gradski zastupnik i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, činjenica je da je Filipović i dalje prilično nepoznat široj javnosti. A činjenica je i to da će Filipović u gradonačelničku kampanju krenuti s etiketom rezervnog kandidata jer je šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković za kandidata želio šefa Fonda za obnovu Damira Vanđelića, ali ga je ovaj odbio.

– Šteta što je ovako ispalo. Filipović ima velik potencijal i da smo odluku o tome da će on biti HDZ-ov kandidat protiv Milana Bandića donijeli prije barem pola godine, danas bi svi drugačije pričali o njemu. Nemojte ga podcijeniti, veliki je borac – kaže jedan zagrebački HDZ-ovac. Tvrdi da bitka, unatoč svemu, nije unaprijed izgubljena i da Filipović u utrci neće trčati poput zeca kao što su prije njega tu nezahvalnu rolu morali igrati Drago Prgomet, Margareta Mađerić i Jasen Mesić.

– Ambiciozan je, ali isto tako vrlo realan. Dakle, njegova ambicioznost nije pretjerana ili utemeljena na krivim pretpostavkama. U političkim raspravama zna biti vrlo oštar. U Gradskoj skupštini, od svih zastupnika HDZ-a, on je ulazio u najjači fajt s gradonačelnikom Bandićem. Iskreno, HDZ s Filipovićem možda prvi put u posljednjih 20 godina, uključujući i moju kandidaturu, ide u gradonačelničku utrku s kandidatom koji detaljno zna kako funkcionira Grad.

Kao predsjednik skupštinskog Odbora za financije, posebno dobro razumije poslovanje Grada, a upravo će upravljanje gradskim financijama biti ključno u iduće četiri godine – smatra Drago Prgomet, bivši predsjednik Gradske skupštine i posljednji gradonačelnički kandidat HDZ-a koji je na izborima 2017. godine izgubio u prvom krugu kad je osvojio samo 5,6 posto glasova.

Filipovićevu ambicioznost i, kako kaže, izraženu impulzivnost jedan član zagrebačkog HDZ-a vidi kao manu, a ne vrlinu.

– Bez ambicije, pa i impulzivnosti ne možete biti punokrvni političar, to je jasno. No, kod Filipovića ponekad vidim preveliku impulzivnost, a to čitam i kao znak njegove političke nezrelosti. On je tek prije, čini mi se, sedam godina ušao u stranku, a jedino političko iskustvo mu je ovih nepune četiri godine koliko je naš zastupnik u Skupštini.

Razumijem da je on rođeni sportaš, da je prirodno prodoran, ali impulzivnost u kombinaciji s političkim neiskustvom može stvoriti problem. Ukupno ocjenjujući, Filipović je u ovom trenutku vjerojatno najbolje što mi u zagrebačkom HDZ-u možemo ponuditi. Dobro kotira među članstvom, a njegov sukob s Bandićem u Gradskoj skupštini donio mu je nekoliko ekstra poena u gradskom HDZ-u, barem kod onih koji nisu fascinirani Bandićevim likom i djelom – kaže sugovornik.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini, Kazimir Ilijaš, smatra da je njegov kolega Filipović jako borben čovjek.

– On je tip koji ne odustaje lako. Kao i ja, strašno voli sport. Ja rukomet, on košarku. Dobar je materijal za kandidata za gradonačelnika. Obrazovan je, ima već prilično i radno i životno i političko iskustvo. Ima gard i bije ga glas izrazitog političkog protivnika aktualnog gradonačelnika Milana Bandića.

On je po prirodi borac, sportaš, i to će mu sasvim sigurno puno pomoći u izbornoj kampanji – ističe Ilijaš. HDZ-ov gradonačelnički kandidat rođen je 1984. godine u Sarajevu. Obitelj Filipović iz Sarajeva je otišla u ratu, nakon višemjesečnog bombardiranja grada.

“Kao izbjeglice, najprije smo živjeli u Promajni kraj Makarske gdje sam završio treći i četvrti razred. Peti i šesti u Makarskoj, a sedmi i osmi u Splitu gdje sam igrao košarku za KK Split i prošao sve selekcije od pretkadeta do juniora. Nakon završene srednje Ekonomsko-birotehničke škole dobio sam sportsku stipendiju i otišao igrati košarku i studirati na Fairleigh Dickinson University u New Jerseyju. Igrajući u najjačem rangu američke sveučilišne košarke (NCAA division 1) od 2002. do 2004. uspješno sam studirao Business Management.

Nakon što sam s 26 godina doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na natjecanju doktorskih disertacija 2012. u organizaciji Europskog udruženja doktorskih studija moja je disertacija u konkurenciji 67 sveučilišta iz 25 zemalja uvrštena u top 10 disertacija. Nagrađen sam i stipendijom Andrónico Lukšić i Abaroa Fellowship na Harvard Kennedy School of Government”, piše, među ostalim, u biografiji koju je poslao Filipović.

I dalje košarku igra redovito sa svojom ekipom u dvorani Ekonomskog fakulteta, a jednom tjedno s njima je haklao i bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst.

– Igrao je za moju ekipu svake srijede cijelo vrijeme svog mandata u Hrvatskoj. Bez obzira na svoje godine, Kohorst je igrao u top-formi. Vrhunski je šuter – kaže Filipović.

HDZ-ov gradonačelnički kandidat sa suprugom i sinčićem živi u stanu na Donjim Sveticama, a ostatak obitelji u Splitu. Otac i majka također su ekonomisti i, sudeći prema javno dostupnim podacima, vode prilično uspješnu obiteljsku tvrtku, piše Jutarnji.

Ovo je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, po Plenkoviću bolji izbor od Vanđelića

Pavelić: Bandić neće imati operativno jakog protukandidata

Tomašević: Ako su drugi bolji kandidati od Vanđelića, zašto ih nisu istaknuli odmah?

Plenković o Vanđeliću: Ako je privremeni znači da će trajati određeno vrijeme

Vanđelić: Nije Plenković ljut na mene, čudilo bi me da me makne iz Fonda

HDZ na sto čuda nakon košarice Vanđelića, bez plana B, u potrazi za novim kandidatom za Zagreb, dva “zeca” su u igri

Vanđelić neće biti HDZ-ov kandidat za Zagreb, obnova mu je prioritet

Najnovije

Još iz rubrike