0.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Sve dobre strane šetnje po zimi

Sve dobre strane šetnje po zimi

Nije tajna da je šetnja izvrstan oblik kardio vježbanja, ali izlazak na otvoreno kad je zemlja blatna, ima lokvi ili čak i snijega – a zrak je prožet hladnoćom, za mnoge ne zvuči privlačno. Ipak, baš tada bismo trebali izaći, savjetuju stručnjaci.

– Bez obzira na temperaturu, vrijedi se potruditi, obući prikladno i izaći. Hodanje je idealna opcija u smislu tjelesne aktivnosti. Ne zahtijeva posebne vještine – svi znaju hodati. To je sigurna, lagana vježba koja može imati velik utjecaj na zdravlje – kaže dr. Cedric Bryant, predsjednik i glavni znanstveni službenik Američkog vijeća za vježbanje.

Umjesto da hodate isključivo po ravnom terenu, razmislite o planinarenju ili dodavanju brda svojoj ruti i nosite utege za gležnjeve kako bi vam šetnja bila izazovnija.

Toliko je prekrasnih blagodati u pogledu mogućnosti pozitivnog ometanja, promjene krajolika i sunčeve svjetlosti i svježeg zraka – kaže dr. Bryant.

Američko Ministarstvo zdravstva preporučuje odraslima da sudjeluju u aerobnim vježbama umjerenog intenziteta od 150 do 300 minuta tjedno, što je općenito ekvivalent brzoj šetnji barem 30 minuta, pet dana u tjednu. To će vam pomoći da zadržite trenutnu težinu; međutim, ako vas zanima mršavljenje, stručnjaci kažu da ćete možda trebati hodati duže i brže.

Bryant preporučuje da vam hodanje od 45 do 60 minuta – čak i ako je podijeljeno na dva manja segmenta – pomogne povećati šanse za mršavljenje, piše MarthaStewart.

Hodanje našim plućima omogućava da proslijede više kisika do drugih organa te da se tijekom disanja izbaci dio toksina štetnih za organizam. Time se ujedno jača zdravlje i funkcija pluća.

Ako želite zadržati zdravu razinu šećera u krvi, dobro je usvojiti redovnu naviku hodanja. Štoviše, studije su pokazale da je hodanje čak i bolje za prevenciju dijabetesa od trčanja. Ljudi koji hodaju imaju čak šest puta bolju razinu šećera u krvi od onih koji trče.

Uz tjelesne zdravstvene beneficije, hodanje nudi i važne blagodati mentalnog zdravlja.

– Šetnja vani, boravak u prirodi i izlazak s istog mjesta omogućuju vam dekompresiju, razumijevanje onoga što se događa i preusmjeravanje – ističe dr. Mark A. Slabaugh, kirurg ortopedske sportske medicine iz Medicinskog centra Mercy u Baltimoreu.

Prema njemu, šetnja pomaže ‘meditirati, stupiti u kontakt sa svojim mislima, razumjeti što je važno i opustiti se.’

Šetnja na otvorenom također je način povezivanja s voljenima poštujući epidemiološke mjere, sve dok nosite masku za lice koja pokriva usta i nos i održavate najmanje dva metra društvene distance. Druženje je jednako važno za vaše mentalno zdravlje kao i šetnja za vaše fizičko zdravlje, kažu stručnjaci, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike