4.5 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Rušenje Petrinjke traje već 11 dana: Problem stvarale azbestne ploče, danas većim...

Rušenje Petrinjke traje već 11 dana: Problem stvarale azbestne ploče, danas većim dijelom srušena

Rušenje Petrinjke traje već 11. dan. Počelo je na dan posjeta premijera Andreja Plenkovića 30. siječnja, pa stala zbog azbestnih ploča kojom je pokrivena te brzo nastavljena nakon pronađenog rješenja za sigurno uklanjanje azbestnog otpada.

Riječ je o objektu nekadašnje robne kuće u samom središtu Petrinje izgrađenom od armiranog betona oko koje je država godinama vodila vlasnički spor s Gavrilovićem. U državnu korist spor je riješen početkom ove godine te je država, u dogovoru s Gradom, odlučila ga ukloniti iako su u javnosti prijepori oko toga treba li se rušiti objekt od armiranog betona izgrađen 1979. godine.

Nakon Domovinskog rata zgrada nije bila u funkciji te je 25 godina prepuštena propadanju postavši ruglo u središtu Petrinje.

„Petrinjka nije za rušenje, ni u ludilu“ – kategoričan je bio njen arhitekt Davor Salopek koji je zajedno s još nekim drugim Petrinjcima smatrao kako zbog svoje armirane konstrukcije zgradu potres nije mogao tako oštetiti nego joj treba naći pravu svrhu, pogotovo sad kad je vlasnički spor riješen.

No, Grad smatra kako će se njenim uklanjanjem dobiti prilika i prostor za uspostavu središnjeg gradskog trga s javnim sadržajem kojeg Petrinji nedostaje. Zgrada je danas većim dijelom srušena, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike