12.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Rat na ljevici: Možemo! nas je zbog uskih interesa odbio, željeli su...

Rat na ljevici: Možemo! nas je zbog uskih interesa odbio, željeli su da SDP nestane

Bilo je pitanje dana kada će se odnosi između SDP-a i platforme Možemo! zaoštriti. Takav sukob jednostavno je „prirodan“ s obzirom na to da se obje opcije obraćaju više-manje istom biračkom tijelu i budući da je platforma Možemo! rasla i na krilima brojnih razočaranih SDP-ovih birača.

Zato Možemo! mnogi u SDP-u doživljavaju kao opciju koja ih ugrožava, i to ne samo u Zagrebu nego i u Rijeci i u Splitu, gdje ta još uvijek mlada opcija također ima kakvu-takvu infrastrukturu, ali i prostor za dodatan rast. Ne čude stoga ni najnovije strelice na relaciji SDP – Možemo!, a kojima su SDP-ovci počeli optuživati Možemo! i Tomislava Tomaševića da su jedan od krivaca što je Milan Bandić i dan-danas gradonačelnik Zagreba. Mnogi i iz SDP-a i iz srodnih opcija smatraju da Možemo! danas ne bi ni postojalo, a svakako ne bilo ovako jako, da je prije četiri godine na lokalnim izborima pobijedila Anka Mrak Taritaš, koja je tada bila kandidatkinja iza koje je stao SDP.

Naime, prije četiri godine SDP-ova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš izgubila je od Bandića za nešto više od 16 tisuća glasova, a teza koja se iz SDP-a plasira jest ta da bi možda i pobijedila da je u drugom krugu dobila potporu Tomaševića, odnosno platforme Zagreb je naš. Tomašević je svojedobno za TV Večernji list objašnjavao kako to i nije baš tako te podsjetio da je između dva kruga izveo i akciju na Trgu bana Jelačića na kojoj je pozvao sve svoje birače da glasaju protiv Milana Bandića, a što im je tijekom vikenda „spočitnuo“ i šef SDP-a Peđa Grbin. Akcija o kojoj Tomašević govori doista se dogodila, ali bila je izuzetak. Kažu to i SDP-ovci s kojima se razgovaralo, ali i šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja je danas poručila kako takva vrsta potpore o kojoj Tomašević govori nije niti može biti dovoljna.

– Dati pravu potporu u drugom krugu znači doći i u stožer još iste, izborne noći, dati potporu kandidatu koji je ušao u drugi krug i cijelo vrijeme kampanje davati tom kandidatu potporu, ići s njime i po terenu, pojavljivati se u javnosti. Ja takvu vrstu potpore nisam imala od Možemo!, odnosno od Zagreb je naš, a još manje od Sandre Švaljek, koja nije izvela ni tu jednu akciju po uzoru na Možemo!, tj. Zagreb je naš, nego je šutjela i svoje birače nijednom nije pozvala da daju potporu – kaže Mrak Taritaš. Neće sada, kaže, plakati za prolivenim mlijekom, ali dodaje i da se nada kako će se oporba ipak držati svog obećanja i dogovora te ovog puta, bez obzira na to tko od kandidata s ljevice i lijevog centra uđe u drugi krug, stati iza tog kandidata, i to ne jednom akcijom, nego svim snagama kako bi odnio pobjedu koja je njoj prije četiri godine „izmakla“ iz ruku.

Upravo taj dogovor da svi stanu iza kandidata oporbe u drugom krugu, našao se u njemu Tomašević ili Joško Klisović sa strane SDP-a, i jest razlog zbog kojeg sukob između SDP-a i Možemo! ne bi trebao otići predaleko i ispod pojasa. U SDP-u kažu da neće biti žestokih sukoba, ali dodaju da će se neke stvari morati kazati. Poput činjenice, kažu, da njihov kandidat Joško Klisović ima više iskustva od Tomaševića i da je kompetentniji da vodi grad te da će imati jači i kompetentniji tim oko sebe. Odgovor im je brzo stigao od Tomaševića, koji je danas na N1 televiziji dobro ustvrdio da mu je zanimljivo kako je još u prosincu SDP-u bio potpuno po volji, s obzirom na to da su ga htjeli podržati u kandidaturi za gradonačelnika, a samo dva mjeseca kasnije više im ne valja.

– Da, mi smo bili spremni i na tu žrtvu da podržimo Tomaševića, ali Možemo! je tada zbog svojih uskih interesa to odbio. Oni su htjeli da SDP nestane i da oni preuzmu primat na ljevici. To je legitimno, ali moraju znati da nećemo ni mi samo stajati sa strane – kaže izvor iz zagrebačkog SDP-a, piše Večernji.

Grbin: Klisović je bolji od Tomaševića jer je iskusniji, a od Bandića jer je pošten

U SDP-u prelomili, Klisović nije upleten ni u kakve dealove niti pripada klanovima, pa će pustiti Marasa na Bandića

U bitku za Zagreb SDP šalje Joška Klisovića?

Klisović: SDP se teško medijski probija u pretkampanji

Tomašević objasnio zašto neće na istoj listi s SDP-om rušiti Bandića: Samo dva posto apstinenata je kazalo da im je to bitno…

Tomašević objasnio zašto su propali predizborni dogovori sa SDP-om oko zajedničkog kandidata i kampanje u Zagrebu

Vode se završni pregovori, doznalo se kakav je ultimatum SDP postavio Tomaševiću

SDP prelomio oko kandidata, sad sve ovisi o Tomaševiću. No, pred njim je odluka od koje zazire

Najnovije

Još iz rubrike