10.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Finale izbora šefa Vrhovnog suda: Sessa jedini kandidat, a Milanoviću nije po...

Finale izbora šefa Vrhovnog suda: Sessa jedini kandidat, a Milanoviću nije po volji

U petak istječe 30-dnevni rok do kojeg se na poziv Državnog sudbenog vijeća mogu javiti kandidati za predsjednika Vrhovnog suda. Zasad se zna da je kandidaturu podnio jedino aktualni predsjednik Đuro Sessa. Javio se još netko ili ne, izbor će biti intrigantan već zbog toga što izbora čelnika sudbene vlasti nema bez suglasja izvršne i zakonodavne vlasti, odnosno Pantovčaka i Banskih dvora. O kandidatima će svoje mišljenje dati Opća sjednica Vrhovnog suda i saborski Odbor za pravosuđe. Ali, predsjednik države je taj koji predlaže kandidata i ne mora prihvatiti dana mišljenja. Predsjednikov izbor mora potvrditi Hrvatski sabor pa je slično kao kod izbora ustavnih sudaca moguće da izbor padne u zakulisnim političkim konzultacijama, jer u protivnom je lako moguće da predsjednik Vrhovnog suda ne bude izabran. Ljetos je u jednoj od polemičnih epizoda upravo s izborom predsjednika Vrhovnog suda Milanović ilustrirao kako predsjednik države i premijer moraju razgovarati o važnim temama.

Predsjednik Milanović sam je sebi stvorio politički pritisak na tu temu. Još u predsjedničkoj kampanji na svojoj Facebook-stranici objavio je: “Predsjednik Vrhovnog suda je vrlo važna osoba u pravosuđu. Za predsjednika Vrhovnog suda predložit ću osobu koja može riješiti probleme u pravosuđu. Ne podobnu, već osobu koja će se uhvatiti u koštac s problemima pravosuđa” pa je, vidjevši odjek, to još i “ovjerio” pečatom “predsjednika s karakterom”: “Moj prijedlog za predsjednika Vrhovnog suda bit će osoba beskompromisnog karaktera i potpuno moralno nepotkupljiva. To vam obećavam! To je mali, ali važan doprinos u vraćanju povjerenja u pravosuđe.

Predsjednik Vrhovnog suda odgovoran je za funkcioniranje sustava i na to mjesto treba doći najbolji, a ne najpodobniji.” Sudeći po tomu, sve i da smatra da Sessi ne nedostaju te kvalitete, mnogi su skloni zaključiti da Sessa sigurno neće biti predsjednikov izbor.

Ali, što ako se predsjedniku ne javi supermen koji zadovoljava njegove visoko postavljene kriterije ili ako on nije po volji parlamentarne većine? Unatoč “povijesti jednog nerazumijevanja” između Sesse i Milanovića dok je bio premijer, začudo predsjednik države nije ulazio u verbalne okršaje sa Sessom, odnosno čak se može reći da su imali odnos uzajamnog poštovanja. Sessa se predsjedniku u vili Prekrižje nakon izbora obratio: “Iznimna mi je čast i zadovoljstvo…”, dok je Milanović pohvalio besprijekoran izborni proces “čist kao gorski potok”, na čelu kojeg je Sessa bio po funkciji. Tada su prvi put pola sata kurtoazno razgovarali. Sessa je tada rekao da se jedanput u životu, i to upravo predsjedniku DIP-a, događa da izabranom predsjedniku predaje rezultate izbora pa je dodao: “Zato sam to i rekao s izrazom poštova nja, jer se u takvoj situaciji vjerojatno više neću naći.” No nikad ne reci nikad. Što ako Sessa bude najbolji ili jedini izbor? Predsjednik ne mora nikoga predložiti, nego tražiti da se poziv ponovi, ali što ako novi prijedlog ne odgovara parlamentarnoj većini? Sessi u srpnju prestaje mandat i tada bi poslove sudske uprave do izbora novog predsjednika preuzeo njegov zamjenik. To je Marin Mrčela, ujedno i jedan od kandidata za suca Europskog suda za ljudska prava. Izaberu li ga, Vrhovni sud bio bi obezglavljen, a potencijalno tada i niži sudovi ostanu li i oni bez predsjednika jer im ne bi imao tko odrediti zamjenu.

Naravno, ako Vrhovni sud, saborski odbor i parlamentarna većina ne nađu razloga da Sessi ne daju još jedan mandat, to bi Milanović nosio teži teret ostane li bez prijedloga. Sessi nije lako naći argumente za eliminaciju. Za njegova mandata broj neriješenih predmeta na Vrhovnom sudu pao je sa 16.143 u 2017. na 12.700 na kraju 2020., a i statistika ostalih sudova ima povoljne trendove. Štoviše, na aktualnu temu “seksualnog uznemiravanja” povukao je u širim okvirima izniman potez kad se uime sudbene vlasti ispričao policajki čiji je nadređeni oslobođen zbog “klasičnog previda kad suci mehanički tumače sudsku praksu”. Sessa nije odbijao “vruće krumpire” niti je bježao od suočavanja s lošom percepcijom sudstva. Ipak, očekivanja su velika od Milanovićeva obećanja, koja su takva da se čini da je takvog kandidata moguće naći jedino izvan sudbene vlasti, među odvjetnicima ili profesorima koji su svojim stručnim radom stekli ugled u javnosti. Takvi kandidati znaju i da predsjednik Vrhovnog suda malo toga može sam promijeniti, da su njegove ovlasti skromnije negoli su predsjednika države u okviru izvršne vlasti, piše Večernji.

Imovinske kartice sudaca: Sessa suvlasnik kuće od 650 kvadrata u Dubrovniku, Turudić posjeduje 7 nekretnina

Najnovije

Još iz rubrike