4.5 C
Zagreb
Naslovnica Tech Doktorica s Ruđera: Učinkovitost Sputnika V doista iznad 90%

Doktorica s Ruđera: Učinkovitost Sputnika V doista iznad 90%

Europa, koja se nosi s nestašicom cjepiva – suprotno dogovoru s proizvođačima sa zapada, sada se okreće i ruskom cjepivu Sputnik – koje se već primjenjuje u brojnim zemljama.

Europska agencija za lijekove još ga nije odobrila za upotrebu u Europskoj uniji, no bude li odobren – u Rusiji ne vjeruju da ga je moguće dostaviti Europskoj uniji prije svibnja ili lipnja.

O tom je cjepivu nedavno objavljena znanstvena studija u uglednom časopisu Lancet, a u međunarodnom znanstvenom savjetodavnom odboru je i jedna hrvatska znanstvenica.

– Uspješnost ovoga cjepiva je doista iznad 90%, što znači da je u iznad 90% slučajeva spriječen razvoj ozbiljne bolesti COVID u ljudi koji su se cijepili ovim cjepivom. Cilj je u nekakvoj budućnosti, kada osoba koja je cijepljena dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, da naš imuni sustav već bude spreman odreagirati na infekciju i zaustaviti nastanak bolesti, poručila je molekularna biologinja Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković, a koja je gostovala u Studiju 4, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike