11.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Biskup Šaško: Bilo bi dolično da blaženi Stepinac bude oslonac vrijednosnoga sustava...

Biskup Šaško: Bilo bi dolično da blaženi Stepinac bude oslonac vrijednosnoga sustava našega hrvatskoga društva

Trećega i posljednjeg dana trodnevnice kojom se Zagrebačka nadbiskupija pripravljala za Stepinčevo, euharistijsko slavlje u župi sv. pape lvana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi 9. veljače predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

U homiliji je upozorio da svaki totalitarizam – a blaženik se susretao s tri različite vrste – u svojoj biti nosi neprihvaćanje Boga, a time ni čovjeka kao njegove slike: “To povlači razne posljedice u odnosu prema otajstvu života, u našim odnosima prema bližnjima i stvorenom svijetu te – što je najvažnije – prema vječnosti.”

Propovjednik je dodao da je Stepinac “više puta sažimao stavove Crkve, govoreći da ne može priznati sistem koji ‘seljaku otima zemlju, obrtniku kućicu, radniku i čovjeku općenito njegovu dušu, koji bi negirao obitelj i Stvoritelja svijeta, a ispovijedanje vjere u Boga sveo u četiri zida’.”

Tumačeći izraz “fake news” u kontekstu promicanja neistina o Stepinčevom životu, biskup Šaško je naglasio da se zapravo radi o laži oblikovanoj s određenom svrhom: “A to čine ideologije na putu prema totalitarizmu ili u njegovoj zaštiti. Smijemo je zvati programiranom laži ili projektom laži, onako kako je Blaženik definirao komunizam – utjelovljena laž”, upozorio je mons. Šaško.

“Bilo bi sasvim dolično da blaženi Alojzije Stepinac bude čvrsti oslonac vrijednosnoga sustava našega hrvatskoga društva, da se njegove riječi i njegov život nađu široko zastupljeni u odgoju i obrazovanju djece i mladih; njemu nije tek mjesto u udžbenicima, nego je on sam ‘udžbenik življenja’”, naglasio je propovjednik.

Pozvao je na prihvaćanje Stepinca, iako je zahtjevno to činiti u onome što on uistinu jest: “Prihvatiti Stepinca znači prihvatiti poštivanje otajstva Stvaranja i otajstva ljudskoga života od začeća; to znači poštivati Gospodina u slobodi savjesti, u zauzetosti za bližnje, u govoru koji ne sadrži psovku, u obitelji i braku muškarca i žene, u danu Gospodnjem, u donošenju zakona koji teže pravednosti, koji cijene radnika i njegov rad; u građenju kulture koja čezne i koja se raduje dobroti i ljepoti…”

Dodao je da “prihvatiti Stepinca znači prihvatiti načelo istinitosti o našoj prošlosti, načelo po kojemu treba provjeriti neodržive naplavine komunističke historiografije koje su zatrovale i još uvijek truju i mute pogled prema budućnosti.”

“Prihvatiti Stepinca znači”, poručio je nadalje biskup Šaško, “prepoznati ideologije prema kojima treba zanijekati narav i odrednice ljudskosti; dati ih na izbor; ideologije koje uvijek žele ‘preodgajati čovjeka’, izlažući ga prohtjevima trenutnih moćnika. Sve ideologije totalitarizma, kako one s kojima se susretao blaženi Alojzije, tako i nove, koje su dobile drukčija, naizgled učenija, znanstvenija, humanija i naprednija imena, u dubokoj su suprotnosti s biblijskom istinom i lako ih je prepoznati, osobito ako ih se osvijetli svjetlom evanđelja”, zaključio je biskup Šaško.

Na sam spomendan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače, središnje euharistijsko slavlje u 17 sati ispred potresom ranjene zagrebačke prvostolnice predvodit će Stepinčev nasljednik na stolici zagrebačkih nadbiskupa, kardinal Josip Bozanić, piše Informativna katolička agencija.

Otkriven misterij Stepinčeva Dnevnika koji je uzela Udba

Najnovije

Još iz rubrike