10.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Beroš nakon sjednice Znanstvenog savjeta: Sad ne treba dodatno pooštravati mjere

Beroš nakon sjednice Znanstvenog savjeta: Sad ne treba dodatno pooštravati mjere

Danas se održala sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj je glavna tema bila novi soj koronavirusa otkriven u Hrvatskoj, a razgovaralo se i o mogućem popuštanju mjera.

Podsjetimo, ranije su iz Vlade i Stožera najavili da bi, s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i brojke novozaraženih koje su kontinuirano u padu, sljedećeg ponedjeljka moglo doći do popuštanja mjera. Danas je, međutim, objavljeno da su u Hrvatskoj otkriveni slučajevi nove, britanske varijante koronavirusa. Izjavu je nakon sjednice dao ministar zdravstva Vili Beroš.

“Završili smo s raspravom o cjepivu”, rekao je Beroš i dodao: “Važno je cijepiti se, stav znanstvenika je jedinstveni i svi su naglasili da su sva tri cjepiva u Hrvatskoj sigurna i sprečavaju u najvećoj mjeri teže oblike bolesti.”

Govoreći o popuštanju mjera, rekao je: “Jednoznačnog odgovora nema. Odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim podacima i kako je premijer rekao, donosit ćemo odluke oprezno i zdravorazumski. Suglasni smo da sad ne treba dodatno pooštravati mjere, a o relaksaciji treba dobro promisliti. Donijet ćemo odluke koje će se temeljiti na situaciji idućih dana.”

O izjavi Ursule von der Leyen, koja je priznala pogreške u procesu nabavke cjepiva, rekao je da su njihova nastojanja temeljena na inicijativi EK o nabavci cjepiva. “Činilo se da će oksfordsko cjepivo biti prvo, no oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. Da su proizvođači poštovali uvjete dogovora, rezultati bi bili bolji. No, neočekivani problemi se mogu dogoditi. To je sad iza nas, trebalo bi biti bolje u budućnosti.”

Podsjetimo, trenutno važeće epidemiološke mjere, koje uključuju zabranu rada kafićima, restoranima i teretanama, na snazi su do 15. veljače, prenosi N1.

Liječnik o dolasku britanskog soja u Hrvatsku: Ne gine nam treći val

Stožer: Prema prvim informacijama još osam pozitivnih na novi soj u Hrvatskoj

Potvrđena tri slučaja zaraze britanskim sojem virusa, među njima i trogodišnje dijete

Najnovije

Još iz rubrike