2.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Promjena sudbine pandemije? Iz Izraela stižu vijesti o vrlo učinkovitom lijeku protiv...

Promjena sudbine pandemije? Iz Izraela stižu vijesti o vrlo učinkovitom lijeku protiv teških oblika korone, preko Netanyahua uključili se i Grci

U izraelskoj bolnici Ichilov okončana je Faza 1 testiranja inovativnog lijeka protiv Covida-19 i to uspješno, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela.

Lijek pod nazivom EXO-CD24 primjenjuje se tako što ga pacijent direktno udiše u pluća na nekoliko minuta jednom dnevno i to u periodu od pet dana i tako prekida tzv. citokinsku oluju koju izaziva virus SARS-CoV-2, pisao je The Times of Israel u petak.

Citokinska oluja je po život opasni upalni proces koji ima za posljedicu pretjeranu reakciju imunološkog sustava, a koja može biti izazvana raznim patogenima, virusima, bakterijama, ali i autoimunim bolestima.

Od 30 pacijenata koji su bili u umjerenom do teškom stanju, 29 je izašlo iz bolnice za 3 do 5 dana. Posljednji pacijent se također oporavio, ali mu je bio potreban duži vremenski period.

Virus COVID-19 izaziva simptome u dvije ključne faze.

Prva faza izaziva simptome slične gripi i ne zahtijeva određeno liječenje.

Druga faza se javlja kod 5 do 7 posto pacijenata, obično kod onih koji se nalaze u rizičnim kategorijama, a karakterizira je prekomjerna aktivnost imunološkog sustava.

“Koronavirus će i dalje ostati na ovaj ili onaj način s nama”

Do sada se, usprkos beskrajnim naporima, nijedan lijek nije pokazao efikasnim u liječenju koronavirusa, navode u priopćenju Izraelci.

“Čak i ako cjepiva odrade svoj dio zadatka, čak i ako ne dođe do novih mutacija, koronavirus će i dalje ostati na ovaj ili onaj način s nama. Zbog čega smo razvili ovaj jedinstveni lijek: EXO-CD24. Ovo je događaj bez presedana. Prošlo je nekih šest mjeseci od trenutka kada smo napravili koncept za lijek i tehnologija je izumljena dok nije prvi put testirana na ljudima u prvoj kliničkoj fazi”, rekao je profesor Nadir Arber, jedan od najistaknutijih liječnika i istraživača koji je radio na ovom lijeku.

EXO-CD24 je inovativan lijek razvijen u laboratoriju profesora Nadira Arbera u Medicinskom centru “Sourasky” u Tel Avivu. Lijek je namijenjen pacijentima u umjerenom do kritičnom stanju, kako im se stanje ne bi pogoršalo pisao je The Times of Israel u petak.

U ponedjeljak je premijer Izraela Benjamin Netanyahu pozvao Arbera u svoj ured i pitao ga za “čudotvorni lijek”. Tijekom brifinga Netanyahu je rekao: „Ako ovo uspije, bit će ogromno, jednostavno ogromno. To je od globalnog značaja. Ovo je odlično.

“Želim Vam uspjeh. Ako nešto trebate, recite i mi ćemo Vam pomoći. Ova mala stvar mogla bi promijeniti sudbinu čovječanstva. Ovo je odlično. Sretno.”

Arber je u utorak za The Times of Israel rekao da se, s tek završenim ispitivanjem faze 1, prijavio Ministarstvu zdravstva za pokretanje ispitivanja faze 2. To će dati pouzdaniju sliku o učinkovitosti, jer je 1. faza mala, uglavnom se bavi provjerom sigurnosti i nedostaje placebo skupina.

Netanyahu je već pomogao otvoriti put testiranju potencijalnog lijeka u više zemalja. Nakon sastanka s Arberom, bio je domaćin grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu, koji je ponudio da vodeća grčka bolnica sudjeluje u testiranju u okviru bilateralne suradnje.

“Zamolio sam profesora Arbera da danas dođe u moj ured. I došao je. Dva sata kasnije moj prijatelj premijer Mitsotakis dolazi u moj ured i manje-više prvo pitanje koje mi je postavio bilo je: ‘Možete li mi reći nešto o tom čudotvornom lijeku?’ ”, prepričao je Netanyahu.

“Nazvali smo profesora Arbera i premijer Mitsotakis je rekao da će Grčka, njihova vodeća bolnica, sudjelovati u kliničkim ispitivanjima,” nastavio je Netanyahu.

Arber je za The Times of Israel prepričao da je Netanyahu također jasno rekao da će pomoći u uklanjanju nepotrebnih birokratskih prepreka. Liječnik je naglasio da uklanjanje birokratskih prepreka neće ići nauštrb pažljivog i sigurnog testiranja.

Ohrabrujuće vijesti o EXO-CD24 dolaze dok se globalna zabrinutost povećava zbog nedostatka pristupa siromašnih zemalja cjepivima.

Ne ulazeći u aktualne rasprave o distribuciji cjepiva, Arber je istaknuo kako vjeruje da njegov lijek može pružiti značajnu nadu zemljama u razvoju u Africi i drugdje, a koje još nemaju pristup cjepivima.

“Ovaj lijek možemo proizvoditi efektivno, efikasno i jeftino, pa bi ovo moglo biti djelomično rješenje za zemlje koje si trenutno ne mogu priuštiti cijepljenje”, rekao je. “To je naša dužnost, donijeti poruku nade cijelom svijetu.”

Lijek služi za borbu protiv oluje citokina, potencijalno smrtonosne imunološke pretjerane reakcije na infekciju korona virusom za koju se vjeruje da je odgovorna za mnoge smrtne slučajeve povezane s bolešću.

Lijek koristi eksosome, to su „mjehurići“ koje proizvode stanice gotovo svih organizama i njima stanice međusobno komuniciraju da bi dopremio protein nazvan CD24 u pluća, a vjeruje se da ovaj protein pomaže smiriti imunološki sustav i obuzdati oluju.

Najnovije

Još iz rubrike