5.6 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Detalji Ribićeve vile: Jeftino ju dobio od čovjeka čije tvrtke godinama grade...

Detalji Ribićeve vile: Jeftino ju dobio od čovjeka čije tvrtke godinama grade stanove za sindikate

To sigurno nije tržišna cijena. Niti danas niti na kraju 2014. godine. Pa to je u biti samo cijena zemljišta sa svom dokumentacijom i davanjem za komunalni doprinos, projektiranjem i priključcima, rekao je vlasnik zagrebačke agencije za nekretnine govoreći o vili čelnika Matice sindikata Vilima Ribića.

Ribić živi u vili od 250 četvornih metara bruto površine na obroncima Medvednice koja je još uvijek upisana kao oranica. Na zemljištu je bilo upisano 228.000 kuna kredita, ali je Ribić to uspio otplatiti u samo pet godina. Ribićev novi dom posredno su jeftino osigurale upravo tvrtke povezane sa Zoranom Kovačom pa se postavlja pitanje eventualnog Ribićeva sukoba interesa, pišu 24sata.

Naime, zemljište i vilu su prodale tvrtke koje su povezane sa Zoranom Kovačom, čovjekom čije tvrtke imaju već godinama ekskluzivno pravo na građenje stanova za sindikate. Ribić je bio zagovornik takvog modela po kojem članovi dobiju stanove po cijenama nešto nižim od tržišnih, a tvrtke iz Kovačeve grupa Sigma sigurne kupce stanova. Model traje već godinama i dosad su podignute stotinu stanova. Kovač vodi i tvrtku Matica stanogradnja koju je osnovalo devet sindikata, među ostalim i Ribićev Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja gdje je sada tajnik, a bio je predsjednik. Kovač je direktor i tvrtke Sindikat gradnja koja je izgradila Sindikalni dom na Trešnjevci, investiciju koju je pokrenuo Ribić i njegov sindikat. Kovačev partner je u početku bio i Domagoj Ivan Milošević, sadašnji zastupnik HDZ-a i bivši potpredsjednik Vlade.

Sve je počelo kada je tvrtka Talaria koju vodi Ana Kovač, sestra Zorana Kovača, kupila u srpnju 2013. godine zemljište od 1285 četvornih metara na obroncima Medvednice. Platili su ga 43.000 eura prema ugovorima koje su 24sata dobili u gruntovnici. Novac za tu kupnju osigurava tvrtka Metatron Domus koja je danas ugašena. Njen vlasnik je Zoran Kovač. Ta hipoteka je bila upisana dok Ribić nije potpisao svoj ugovor 30. prosinca 2014. godine.

U ugovoru stoji da će za cijenu od 90.000 eura dobiti objekt u roh-bau fazi izgradnje. Također, prema ugovoru, u tu cijenu od 90.000 eura spada i cijena zemljišta, svi potrebni priključci, svi izvedeni radove, vodovod, kanalizacija te će Ribiću napraviti i arhitektonski projekt s troškovnikom koji će precizirati koliko je potrebno novca za dovršenje vile.

U ime Talarie je ugovor potpisao tadašnji direktor Predrag Milošević. Ribić je svih 90.000 eura isplatio već u svibnju 2015. godine, ni punih šest mjeseci nakon ugovora. Vidljivo je to iz aneksa koji su potpisali. U osnovnom je ugovoru stajala odredba da Ribić neće platiti iznos direktno Talariji koju vodi sestra Zorana Kovača nego “asignacijom”, odnosno na račun nekog trećeg, no nije poznato kome.

Iako je još u osnovnom ugovoru stajalo da prodavatelj kupcu dopušta da vilu uknjiži u zemljišne knjige i katastar, Ribić to do danas nije učinio. Koliko danas vrijedi Ribićeva vila koja je upisana kao oranica, procijenila su dva agenta za nekretnine.

– Zavisi naravno i od kvalitete gradnje i unutarnjeg uređenja, ali današnja tržišna cijena takvog objekta bi mogla biti 250 do 300 tisuća eura. Često se kod takvih investicija dogodi da koštaju puno više za izgraditi nego što se sada može prodati – rekao je za 24sata prvi, dok je drugi procijenio da bi se zbog lokacije i novogradnje ona možda može prodati i za više od 500.000 eura, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike