11.6 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Darko Horvat ne isključuje ostanak obaveznih članarina HGK-u

Darko Horvat ne isključuje ostanak obaveznih članarina HGK-u

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u Novom danu govorio je o obveznoj članarini koju poduzetnici plaćaju Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Na pitanje novinara tko je u pravu što se tiče informacije oko članarina u HGK, Dario Hrebak koji kaže da će se one ukinuti, ili ministar Tomislav Ćorić koji zadržava mogućnost da članarine ostanu, Horvat kaže:

“Ova članarina neće u bitnom primijeniti stav prema HGK. Želimo li reformu komore, pristup komore prema poduzetnicima mora se promijeniti. Usluge i servisi koje komora mora nuditi moraju biti prepoznatljivi kod svakog poduzetnika.

Tada, u tom slučaju, svaki poduzetnik bit će spreman platiti 42 kune koje plaća velika većina njih, ovisno o veličini i prihodu”, rekao je Darko Horvat.

Ako problem postoji, nećemo ga riješiti time što će netko plaćati ili neće plaćati obveznu ili neobveznu članarinu, kazao je. Kao primjer neobvezne članarine koju poduzetnici svojevoljno plaćaju navodi članstvo u HUP-u.

“Svi koji vide korist korist u HUP-u, dobrovoljno plaćaju doprinos, jer imaju jasan stav i vide jasno koji su to efekti za njih”, rekao je Horvat.

Smatra da bi se preslikavanjem nekih europskih modela moglo doći do poboljšanja u Hrvatskoj.

“Mi se samo parcijalno osvrćemo prema tome kako to radi Europa. Austrija, Njemačka, Francuska – preslikajte njihova iskustva kod nas. Dajte priliku instituciji da bude servis poduzetnicima i niti jedan poduzetnik neće sporiti 42 kune članarine.

Time što ćemo anulirati obvezno članstvo nećemo riješiti ključni problem. Ključ je rad komore u interesu poduzetnika. Kada poduzetnici to prepoznaju, mjesečna naknada za koju znaju što dobivaju, ta točka više neće biti na dnevnom redu”, zaključio je Horvat.

Ćorić otkrio razmišljanja o rasterećenju oko HGK: Tek ako sljedeće godine otvorite tvrtku…

Istraživanje: Više od polovice građana za ukidanje članarine HGK

Objavljen zaključak vladajućih o HGK-u, nigdje se ne spominje ukidanje članarine

Hrebak potvrdio da se dogovorilo ukidanje obvezne članarine: Idemo s cijelim paketom, uz HGK u reformu ide i HOK

Većina se dogovorila oko HGK: Ide se u postepeno ukidanje članarine

Čačić: Koalicija je stabilna; Ukidanje članarine za HGK – neozbiljno, neodgovorno, opasno, populistički

Najnovije

Još iz rubrike