8.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Bačić: Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine za HGK

Bačić: Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine za HGK

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić gost je emisije N1 studio uživo.

Bačić gostuje na N1 uoči današnjeg sastanka vladajuće većine.

Upitan što će biti s obveznom članarinom u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Bačić je rekao: “Držim da ozbiljna politička stranka, kada govori o reformi neke institucije i kad se zalaže za tu reformu, onda to treba i napisati. Ono što smo mi imali prije 10 dana u Saboru nije ni r od reforme. Takve prijedloge kakve je napisao Most i gospodin Troskot ja bih dnevno mogao deset napisati. Sve se svelo na jedan jedini zahvat, a to je ukidanje obvezne članarine.”

“Mi u HDZ-u smo jasni u stajalištu kako treba prići reformi HGK-a. Osobno sam s kolegama iz vladajuće većine napisao taj članak, u kojem smo zadužili Vladu da uputi prijedlog zakona Saboru u kojem će se zalagati za fiskalnu reorganizaciju i decentralizaciju HGK-a. To smo ne samo napisali, nego i kazali”, rekao je Bačić.

Istaknuo je da treba definirati status ovlasti Komore te da je to jedna od pet točaka koje su oni predstavili u svom prijedlogu. “Među tim njima je i najvažnije, a to je postupno ukidanje članarine za male poduzetnike. Definirao bi se prag prihoda za tvrtke koje ne bi trebale plaćati, kao i od kojeg će se praga članstvo naplaćivati”, rekao je Bačić.

“Obvezna članarina bi se ukinula postupno za male poduzetnike”, ponovio je Bačić, dodavši da se treba definirati iznos prihoda tvrtkama kojima bi se ta članarina i ukinula.

Nakon sastanka izjavu je dao HDZ-ov Branko Bačić. Kazao je da se na sastanku raspravljalo i o pandemiji te situaciji na potresu pogođenom području.

“Naglasili smo potrebu da ministarstvo gospodarstva krene u izradu novog zakona o HGK-u, a u pravo na tragu našeg zaključka kojeg smo kao vladajuća većina usvojili u petak u Saboru i na osnovnim načelima koje smo tada utvrdili. Naš stav je da jedan od temeljnih postulata budućeg zakona se svodi na postupno ukidanje obvezne članarine za male tvrtke i male poduzetnike. Sam prag prihoda koji bi predstavljao ukidanje članarine ćemo definirati. Za one velike poduzetnike bi išli u rasterećenje i smanjivanje samog iznosa članarine.

Druge postavke se temelje na okretanju komore tržištu i boljem korištenju EU fondova iz kojih bi se komora mogla financirati. To je jedan okvir na temelju će ministarstvo pripremiti zakonski okvir. Naš je cilj da kroz travanj, najkasnije 1. svibnja sam zakon ide u javnu raspravu kako bi ga prije ljetne stanke mogli raspraviti”, kazao je Bačić.

“Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine koji bi predstavljao daljnje financijsko rasterećenje, ali bi bio obvezatan s obzirom na usluge koje bi Komora predstavljala i pomagala tim poduzetnicima. To je okvir oko kojega ćemo se još dogovarati”, dodao je Bačić.

Rekao je da je i Dario Hrebak sudjelovao na sastanku i da je zadovoljan razgovorom.

Podsjetimo, komentirajući jučerašnje gostovanje ministra Tomislava Ćorića na N1 Telelviziji kada ministar nije potvrdio da će uistinu doći do ukidanja članarine HGK-u za sve, Dario Hrebak danas komentira: “Nema ‘ako’, nego ‘kad’. Meni je jedino relevantno ono što ja osobno dogovorim s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade i još uvijek čvrsto vjerujem da se zakoni donose u Hrvatskom saboru, nigdje drugdje”, kazao je Hrebak.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kaže za N1: “Ova članarina neće u bitnom primijeniti stav prema HGK. Želimo li reformu komore, pristup komore prema poduzetnicima mora se promijeniti. Usluge i servisi koje komora mora nuditi moraju biti prepoznatljivi kod svakog poduzetnika. Tada, u tom slučaju, svaki poduzetnik bit će spreman platiti 42 kune koje plaća velika većina njih, ovisno o veličini i prihodu”, rekao je Darko Horvat.

HDZ-ov Branko Bačić kaže za N1 da je prijedlog da se ide u postupno ukidanje članarine za male poduzetnike. “Definirao bi se prag prihoda za tvrtke koje ne bi trebale plaćati, kao i od kojeg će se praga članstvo naplaćivati”, rekao je Bačić, javlja N1.

Darko Horvat ne isključuje ostanak obaveznih članarina HGK-u

Ćorić otkrio razmišljanja o rasterećenju oko HGK: Tek ako sljedeće godine otvorite tvrtku…

Istraživanje: Više od polovice građana za ukidanje članarine HGK

Objavljen zaključak vladajućih o HGK-u, nigdje se ne spominje ukidanje članarine

Hrebak potvrdio da se dogovorilo ukidanje obvezne članarine: Idemo s cijelim paketom, uz HGK u reformu ide i HOK

Većina se dogovorila oko HGK: Ide se u postepeno ukidanje članarine

Čačić: Koalicija je stabilna; Ukidanje članarine za HGK – neozbiljno, neodgovorno, opasno, populistički

Najnovije

Još iz rubrike