9.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Uz volumen i elastičnost s godinama usne gube i boju: Usporite taj...

Uz volumen i elastičnost s godinama usne gube i boju: Usporite taj proces ovim trikovima

Koža oko usana izrazito je tanka, gotovo kao ona oko očiju, zbog čega će se baš na tom dijelu lica znakovi starenja često najprije vidjeti. No, ne znaju svi da uz volumen i elastičnost usne s godinama na žalost gube i crveni pigment, pa osim što se stanjuju i boja im polako blijedi.

Naime usne se sastoje od dva dijela – usne kože i usne sluznice koja u sebi sadrži crveni pigment, pa je odgovorna za razliku boje usana od boje ostatka lica.
ž
– Sluznica je tanja od ostatka kože na usnama jer se sastoji od manje slojeva, a sadrži i mnogo sitnih krvnih žila, kapilara – objasnila je dermatologinja Marisa Garshick, te dodala da su zbog te stanjene kože i žilice na usnama nekima jače vidljive.

Kako starimo, objasnila je, usne se stanjuju i gube vlagu, što dovodi do njihovog isušivanja pa im se i cjelokupni izgled i boja mogu promijeniti.

To se, kaže Garshick , događa zbog smanjene razine kolagena u koži, koja već u 20-ima počinje opadati i to otprilike po jedan posto godišnje.

– Zbog manjka kolagena nastaju promjene u volumenu i u pigmentu usana, a kolagen u koži si smanjujemo i sami, izlažući se jakim zrakama sunca i dimu cigareta – kaže dermatologinja, jer sunce i dim dodatno ubrzavaju promjene pigmenta usne.

1. Dodajte koži malo kolagena s kolagenskim dodacima prehrani

Iako je gubitak kolagena s godinama neizbježna i prirodna pojava, istraživanja su pokazala da kolagen koji se uzima kroz dodatke prehrani isto djeluje na fibroblaste stanice, odnosno stanice zaslužne za stvaranje kolagena i elastina u koži. Studije kažu i da one mogu onda poboljšati elastičnost kože, hidrataciju, ali i dermalnu gustoću. A kako biste bili sigurni da nećete sami ubrzati gubitak pigmenta usana, usne uvijek štitite od UV zračenja i od dima cigarete. – Zaštita usana od sunca jednako je važna kao i zaštita lica – kaže estetska medicinska sestra Shawna Jones i svjetuje da potražite proizvode za sunčanje koji sadrže titan dioksid ili cink oksid i druge aktivne sastojke (poput npr. hijaluronske kiseline) za hidrataciju i zaglađivanje usana.

2. Vlažite i hidratizirajte usne

Hidratizirane usne izgledaju ‘življe’ od ispucalih usana, napominje dr. Garshick i preporučuje da ih se s proizvodima poput balzama stalno dodatno vlaži, pogotovo u zimskim mjesecima- – Možete koristiti i maske za usne, a kako je koža propusnija noću, njeni vam hranjivi sastojci mogu pomoći da ujutro imate usne glatke kao kod male bebe – rekla je Garshick.

3. Koristite ruževe i sjajila ‘jačih’ boja

Ako vam gubitak boje još uvijek smeta, srećom dostupni su ruževi s kojima usne ‘hrabro’ možete obojiti u crveno, rekla je Garshick za Mind Body Green, a savjetuje i nanošenje sjajila povrh ruža, jer ono u sebi obično ima i hidratantne sastojke, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike