9.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Grad Zagreb ipak seli zaposlenike iz opasne zgrade, unajmili su urede za...

Grad Zagreb ipak seli zaposlenike iz opasne zgrade, unajmili su urede za 110 tisuća kuna

Iz zgrade ozbiljno oštećene u zagrebačkim potresima u središtu Zagreba, u Draškovićevoj 15, gradski se uredi ipak sele na novu lokaciju.

Nakon što je Jutarnji list pisao o Draškovićevoj 15, gdje je skelama poduprto čitavo stubište kako se ne bi urušilo, a gradski su uredi tamo i dalje primali građane, doznaje se kako je Grad ipak odlučio da ta lokacija nije sigurna za njihove zaposlenike i građane. U Draškovićevoj su Matični ured, Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za prostorno uređenje, a svakodnevno je tamo radilo više od 40 zaposlenika te je prolazio velik broj građana rješavajući papirologiju. Pritom je to kobno stubište, da stvari budu još dramatičnije, i jedini evakuacijski prolaz u slučaju novog potresa.

Zbog toga se iz te zgrade nakon prosinačkog potresa promptno iselio ured Porezne uprave, ali Grad je, kada se o tome izvještavalo, uvjeravalo se da opasnosti za njihove djelatnike i građane nema i da oštećenja nisu toliko ozbiljna. Međutim, priča se sad promijenila. Gradski ured za zdravstvo, čijih 35 zaposlenika radi na trećem i četvrtom katu Draškovićeve 15, zatražio je preseljenje na drugu lokaciju, u Heinzelovu 62a. Također, novim pregledom zagrade ipak je utvrđeno “postojanje umjerenog oštećenja konstruktivnih i nekonstruktivnih dijelova”, kako stoji na stranicama grada. Zbog toga će se cijela zgrada, inače dio zaštićene kulturne cjeline, obnavljati. Plan je, kako su iz Grada odgovorili, napraviti statička protupotresna ojačanja pojedinih dijelova zgrada, a ukupna će vrijednost radova, procjenjuju, biti oko 300.000 kuna.

– Prostor na adresi Draškovićeva 15 planiramo potpuno sanirati kroz četiri do pet mjeseci. Radovi se planiraju izvoditi etapno, tako da ćemo privremeno premještati djelatnike gradskih upravnih tijela iz prostora gdje su radovi planirani. Prema planu radovi će se najprije izvoditi u prostorima koje koriste djelatnici Gradskog ureda za zdravstvo – odgovorili su iz Grada. To bi ujedno značilo da su zaposlenici ostalih gradskih ureda, tj. Matičnog ureda i Gradskog ureda za prostorno uređenje, još tamo. Kako kažu iz Grada, selit će se kada njihovi uredi dođu na red za obnovu.

Gradski ured za zdravstvo tako se, kako su već izvijestili na stranicama grada, preselio na adresu Heinzelova 62a, gdje grad ima prostore u svojem vlasništvu.

Budući da se tamo već nalazi gradski Centar za zdravlje mladih i prostor je ograničen, kako bi smjestili svih 35 zaposlenika Gradskog ureda za zdravstvo Ured gradonačelnika odobrio je dodatni najam poslovnog prostora u istoj zgradi na šest mjeseci, od početka veljače do kraja srpnja. Riječ je, kako se može vidjeti iz gradske dokumentacije, o uredu od 170 četvornih metara koji će Grad unajmiti od tvrtke Emporion usluge i plaćati 1955 eura mjesečno. Ukupno, dakle 110.000 kuna za polugodišnji najam. Na pitanje nije li bilo drugih gradskih prostora gdje bi se zaposlenici Gradskog ureda za zdravstvo smjestili, a da se izbjegne skupi najam, iz Grada odgovaraju da nije bilo izbora jer se i druge lokacije u gradskom vlasništvu obnavljaju od potresa, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike