4.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako oprati tenisice u perilici rublja pravilno - korak po korak

Kako oprati tenisice u perilici rublja pravilno – korak po korak

Tenisice se uglavnom mogu prati u perilici rublja, ovisno o materijalu, iako je preporuka oprati ručno one izrađene od prave ili umjetne kože. U takvim slučajevima perite ih u hladnoj vodi uz dodatak mrvice sapuna za pranje ruku.

Ukoliko ih perete u perilici, pazite da ih ne oštetite. Bilo bi dobro da ih ne perete same u bubnju jer će poskakivati na sve strane, već uz njih stavite i neku tkaninu, poput starih ručnika, koja će ublažiti udarce u bubanj.

Također, možete ih staviti u mrežicu prije pranja, a deterdženta stavite duplo manje nego inače i neka to bude onaj predviđen za šareno rublje. Tekući deterdžent je bolji izbor od praškastog. Temperatura pranja neka ne prelazi 30 stupnjeva, a možete ih prati i hladnom vodom.

Ukoliko na njima postoje neke jače mrlje, najprije ih istrljajte starom četkicom za zube i sapunom.

Neovisno za koju vrstu pranja se odlučite, obvezno s tenisica uklonite vezice, uloške i eventualne naslage blata. Nakon pranja ih ne stavljajte u sušilicu ni preblizu izvora topline jer ih drži ljepilo koje bi se moglo oštetiti, prenosi The Sun.

Nekada bijele tenisice opet će izgledati gotovo kao nove uz malo truda te pomoć octa i soda bikarbone. Ako su poprimile neugodan miris, i to će nestati.

Radi se o smjesi iz kućne radinosti za koju će vam trebati pola šalice octa i četvrtina šalice soda bikarbone. Uz to pripremite i plastičnu ili staklenu posudu kao i staru četkicu za zube.

Evo što napraviti:

Pomiješajte sodu i ocat u pripremljenoj posudi. Smjesu utrljajte na tenisice četkicom za zube, posebno na mjesta na kojima su najprljavije. Ako smrde, nanesite smjesu i iznutra. Ostavite ih tako premazane oko pola sata pa isperite mlazom vode. Potom ih dobro osušite.

Po potrebi ponovite postupak, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike