Hrvatski proizvođači – obnovili bi kuće u godinu dana

Foto: MORH

Vlada s arhitektima još nije dogovorila obnovu kuća na razušenoj Banovini. Naši proizvođači montažnih kuća tvrde da bi se svi objekti mogli obnoviti u samo godinu dana. Razvili su inovativnu tehnologiju gradnje obiteljskih kuća u tvornicama, a sve ih je okupila Hrvatska gospodarska komora, piše HRT.

Čeličnu konstrukciju za obiteljsku kuću od 100 m2 robotizirani stroj proizvede u samo 8 sati. Industrijsku proizvodnju montažnih kuća poput automobila ili mobitela razvila je i zagrebačka tvrtka za proizvodnju montažnih kuća.

Tomislav Prlić, voditelj razvoja, objasnio je da nema cigli, betona, opeka.

– Nemamo armirača, tesara, nismo uništili drvo, zaštitili smo ekologiju znači sve, od pante do dimnjaka, je proizvod ove tvrtke što je rijetkost naći u svijetu, rekao je.

Ključ u bravu nudi i proizvođač niskoenergetskih montažnih kuća. Izvozna tvrtka s 80-tak zaposlenih radi u dvije smjene jer posla ima.

– Suha gradnja je u pitanju i odmah po završetku našeg građenja je moguće useljenje gradnja je brza i mi možemo tijekom dana proizvesti dva objekta. Čekamo natječaj na koji ćemo se prijaviti i nadamo se pozitivnom ishodu, rekao je Elis Hajdarovac, zamjenik direktora tvrtke.

Tipske kuće za Banovinu još nisu na stolu, no cijena izgradnje montažnih objekata bit će od 750 do 1.000 eura po m2. Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze rekla je da su ljudi malo skeptični jer to u Hrvatskoj nije prepoznatljiv način gradnje.

– Mi smo još uvijek na armirano betonskoj serklaži, no vrijedi aktivirati tu industriju kako bi građevinari ostali slobodni za velike zgrade, ustvrdila je.

Hrvatske tvrtke nude i kvalitetnija rješenja za oštećene ciglene dimnjake.

– Riječ je o dimnjacima od lagane čelične konstrukcije koji se mogu se lagano pričvrstiti za krovnu konstrukciju, čime je osigurana stabilnost, tumači građevinski stručnjak Ivan Palijan.

Velike građevinske tvrtke, doznajemo, obnavljat će oštećene zagrebačke zgrade i središta Petrinje, Gline i Siska. Montažna izgradnja u rukama je manjih tvrtki koje nude više od 4.000 proizvoda za obnovu Banovine prikupljenih u katalogu Gospodarske komore, piše HRT.

Share This Article