24.3 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo VIDEO Zabrana kretanja i obrade zemlje u Mečenčanima

VIDEO Zabrana kretanja i obrade zemlje u Mečenčanima

Na području Donjih Kukuruzara u Mečenčanima, gdje su se nakon potresa otvorile vrtače, danas i sutra profesori s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta završit će pretraživanje i ispitivanje tla, te dati preporuke za područja koja su sigurnija od ostalih, piše HRT.

– Kao što znate, proteklih dana, jedna od glavnih tema je otvaranje vrtača na području Donjih Kukuruzara u Mečenčanima. Danas i sutra će profesori s Geološko-naftnog fakulteta završiti pretraživanje i ispitivanje tla praktički na cijelom području, gdje će onda tijekom sutrašnjeg ili preksutrašnjeg dana dati određene preporuke za ona područja koja su, nazovimo ih, sigurnija od ostalih. Sukladno tomu, već sada praktički možemo reći da će biti zabranjeno kretanje pojedinim površinama, rekao je danas novinarima Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera za obnovu nakon potresa.

Bit će proglašena i zabrana obrađivanja poljoprivrednog zemljišta, a svim onim poljoprivrednicima čije površine budu obuhvaćene tom zabranom osigurat će se putem Agencije za plaćanje naknada za poticaje. Isto tako će im biti osigurana hrana za životinje koju bi dobili s tih površina gdje će biti zabranjeno kretanje, rekao je Pavić.

Odredit će se i lokacija za postavljanje kontejnerskog naselja za sve stanovnike koji su ugroženi ili budu ugroženi u nadolazećem periodu, kako bi mogli barem tijekom noći biti u tim kontejnerima.

– Jer ljudi imaju blago, stoku, i naprosto ne žele napustiti kuće, kaže.

Na pitanje hoće li biti cijelo područje zatvoreno za kretanje, Pavić kaže da će to vrijediti samo za rizične lokacije, o kojima će mišljenje dati struka.

– Ono što se može reći temeljem dosadašnjih istraživanja, da su glavna i okomita prometnica kroz selo, poprilično sigurne i da je poprilično siguran prostor oko škole, dodaje.

Na pitanje podrazumijeva li to i evakuaciju stanovništva, kazao je:

– Evakuacija je mjera za kojom se uvijek može posegnuti- za sada evakuacija u tom smislu riječi – ne. Ovo kontejnersko naselje koje će biti postavljeno, služit će za one koji budu ugroženi i koji tijekom noći zbog straha mogu doći prespavati u njih, rekao je.

Organizirat će se sastanak s načelnikom općine i s predstavnicima tih općina, kaže Pavić.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović jutros je opet naglasio problem s kontejnerima, kaže da oni u Petrinju stižu ‘na kapaljku’. Dnevno, tvrdi, dođu dva do tri kontejnera. Traži ubrzavanje tog postupka.

– Samo tijekom jučerašnjeg dana u Petrinju je stiglo 26 kontejnera, a na cijelo područje do sinoć je postavljeno 1262 kontejnera. Taj posao je praktički pri kraju, tako da to apsolutno ne stoji, odgovara Pavić.

Nitko, kaže, nije na cesti, a radile su se i zamjene kontejnera.

Kontejneri nekih obitelji nisu priključeni na vodu.

– Za neke je kontejnere trebalo vući i podzemno kablove. Isto to se odnosi i na i na priključke vode. Vjerujem da će kroz koji dan i to biti riješeno. Ogroman je prostor, ogroman broj naselja. Samo Glina ima 69 naselja na kojima je trebalo osigurati infrastrukturu, kazao je.

Radovi na sajmištu teku prema planu. Useljenje će, kazao je, biti već idući vikend. Do sada je postavljeno 50-ak kontejnera, a ukupno će do četvrtka biti postavljen 81 stambeni kontejner i to će biti predano Gradu na useljenje. Bit će postavljeno i 117 kontejnera i za određene gospodarske djelatnosti.

U planu su još četiri manja naselja , jedno u općini Donji Kukuruzari, koje će se napraviti modularnim tipom, dva u Mošćenici i jedno u Sisku. Ta četiri naselja su za otprilike 25 ljudi, kazao je.

Pavić kaže vezano za Mečenčane i da struka ne preporučuje da se u narednih šest mjeseci poduzimaju kakve aktivnosti, niti poljoprivredne niti izlasci odnosno sanacija rupa.

– Onoliko koliko oni daju preporuku da se tamo ništa ne događa, toliko će vrijediti i zabrane koje će biti donesene, to je jedno 6 mjeseci. A dotada će se pratiti situacija, što će biti s vrtačama, hoće li biti novih. Tada će se donijeti odluke o načinu saniranja, rekao je, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike