-1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska USKOK proširio istragu protiv poznatog pulskog kirurga, objavili za što ga sve...

USKOK proširio istragu protiv poznatog pulskog kirurga, objavili za što ga sve sumnjiče

Dva dana nakon uhićenja 35 osumnjičenika s područja Istre i Kvarnera zbog varanja na odštetama pri fingiranim i pravim prometnim nesrećema, Uskok je istragu proširio i na poznatoga pulskoga kirurga dr. Rajka Čelovića.

Čelović je, kako je poznato, uhićen u petak na svojemu radnome mjestu u pulskoj Općoj bolnici, te je protiv njega predloženo određivanje istražnoga zatvora. Čeloviću se na teret stavlja da je preko svoje šifre, ali i šifri drugih kolega ulazio u informacijski sustav bolnice te mijenjao nalaze pojedinih pacijenata kako bi oni imali uvjete za traženje naknade štete od osiguravajućih društava.

Uskok je o proširenju istrage izvijestio na svojoj web-stranici ne navodeći indentitet osumnjičenika, već samo njegovo godište i državljanstvo.

“USKOK je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv 35 okrivljenika od 3. veljače 2021., donio rješenje o proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela računalnog krivotvorenja, krivotvorenja isprave i prijevare, sve u sastavu zločinačkog udruženja. (6. 2. 2021.)

Osnovano se sumnja da je na način opisan u prethodno donesenom rješenju o provođenju istrage, u razdoblju od veljače 2012. do ožujka 2019. godine, I. okr. osim II. do IV. okr. u zajedničko djelovanje povezao i okrivljenog liječnika – traumatologa u Općoj bolnici Pula, odredivši njihove uloge te kao cilj djelovanja stjecanje znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge ishođenjem neosnovanih isplata nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti, kao i po policama životnog osiguranja i osiguranja od nezgode i to po osnovi fingiranih prometnih nezgoda koje su dogovorili te po osnovi prometnih nezgoda koje su se stvarno dogodile. U realizaciji planiranog djelovanja, okrivljeni liječnik je bio angažiran za izrađivanje neistinitih liječničkih nalaza u računalnom sustavu Opće bolnice Pula kao i izvan navedenog sustava i to za pojedine sudionike fingiranih prometnih nesreća kao i prometnih nesreća koje su se stvarno dogodile. Okrivljeni liječnik je tako osobno ili uz angažman III. okr. i po uputi I. okr., koristeći svoju šifru za ulazak u informacijski sustav bolnice, a češće i šifre drugih liječnika ili medicinskih tehničara odnosno mimo bolničkog računalnog sustava, neovlašteno izrađivao nove liječničke nalaze na temelju podataka koje su sudionici prometnih nesreća dali kod prijema na hitnoj pomoći.

Nadalje je, u namjeri da liječničke nalaze prikaže kao istinite, u nalaze unosio ozlijede koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravajućih društava. Nakon toga su izrađene nalaze ispisivali, a okrivljeni liječnik ih je ovjeravao svojim pečatom i potpisom. Na taj je način stvorio lažiranu medicinsku dokumentaciju na osnovi koje je potom I. okr., sukladno dogovoru, podnosio zahtjeve za isplatu nematerijalne štete sudionicima prometnih nesreća. Osiguravajuća društva, u najvećem broju slučajeva društvo u kojem je IV. okr. zastupnica, su na temelju svih podnesenih zahtjeva za naknadu nematerijalne štete, nemajući razloga sumnjati u istinitost dostavljene im dokumentacije, isplatila ukupno najmanje 1.789.168,00 kuna na ime naknade štete te najmanje 127.000,00 kuna na ime troška. Isplaćene iznose je I. okr., osim s II. do IV. okr. te sa sudionicima prometnih nesreća koji su sudjelovali u dogovoru, dijelio u zasad neutvrđenim omjerima i s okrivljenim liječnikom”, navodi Uskok u priopćenju, piše Jutarnji.

U Puli uhićen poznati kirurg: On i njegov tim izmišljali ozljede i godinama muljali osiguranja

Najnovije

Još iz rubrike