0.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Sve pojedinosti racije u restoranu u Zagrebu: Cijela priča završila je pomalo...

Sve pojedinosti racije u restoranu u Zagrebu: Cijela priča završila je pomalo apsurdno

Nakon što je jučer priveden ugostitelj Tona R. jer je mu je u restoranu, koji zbog pandemije ne smije usluživati hranu i piće unutar prostorija, zatečeno 34 korisnika kako se goste crnim rižotom i drugim delicijama, cijela je priča završila pomalo apsurdno: Državni inspektorat zapečatio je, naime, samo dio objekta, točnije stolice i stolove na kojima se za vrijeme mjera ne smije usluživati goste, ali restoran “Passage kod Dragaša” i dalje smije obavljati dostavu, baš kao i restorani koji su se pridržavali propisanih mjera.

Neobičan je to rezultat inspekcijskog nadzora, i to baš u tjednu u kojem smo javno pratili privođenje vlasnika teretane s Trešnjevke koji je, demonstrativno otvorivši vrata svojega objekta, htio upozoriti na nelogičnost mjera zabrane rada, što se sada djelomično ocrtava i u posljednjoj odluci Inspektorata.

Iz ovoga tijela u službenom su odgovoru poručili kako, s obzirom na odredbe Odluke o zabrani rada, praktički nije bilo osnove za pečaćenjem cijeloga objekta, nego isključivo dijela koji se odnosio na blagovanje gostiju.

“U slučaju kada ugostiteljski objekt temeljem Odluke Stožera o nužnim epidemiološkim mjerama može pripremati i dostavljati hranu i piće, a inspekcijskim nadzorom se utvrdi da isti pruža ugostiteljske usluge unutar ugostiteljskog objekta ili na terasi, turistički inspektor će donijeti usmeno rješenje o zabrani pružanja usluga koje se izvršava pečaćenjem namještaja namijenjenog za blagovanje. U konkretnom slučaju, predmetni ugostiteljski objekt može pripremati i dostavljati hranu i pića uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera na način propisan citiranom odlukom”, doznaje se iz Inspektorata.

Ovo je, također se doznaje od Inspektorata, prvi slučaj pečaćenja restorana otkako je nastupio drugi lockdown u zemlji, pa će slučaj Passagea kod Dragaša, čini se, postati ogledni primjer i za ostale restorane koji se odluče na slično kršenje mjera.

“Zbog nepridržavanja Odluke turistički inspektori Državnog inspektorata su, od dana stupanja na snagu iste pa do 4. veljače ove godine, donijeli osam usmenih rješenja kojima su zabranili pružanje ugostiteljskih usluga ugostiteljima koji se nisu pridržavali odredbi Odluke, a navedena rješenja izvršena su pečaćenjem”, poručili su i dodali da su svih osam objekata bili kafići.

Ugostitelj Tona R. (32) uhićen je u popodnevnim satima prekjučer u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, tijekom policijske racije u njegovu restoranu i noćnom baru Passage kod Dragaša, u kojem je bilo privatno okupljanje.

Policija tog rođenog Petrinjca sa zagrebačkom adresom sumnjiči da je kao vlasnik i odgovorna osoba Godota u sklopu kojeg posluje Passage 4. veljače oko 14 sati prekršio odredbe točke III. Odluke Stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama, kojima se ograničava okupljanje te obustavlja rad ugostiteljskih objekata, kao i pružanje usluga unutar njih.

Gostima bez maske izdane su obavijesti o počinjenom prekršaju, a četiri su kazne zbog kršenja članka 47. st. 2. t. 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti odmah i naplaćene.

Prilikom ulaska krim policije te djelatnika Državnog inspektorata i inspektora Ravnateljstva civilne zaštite u prostor restorana u konzumaciji jela i pića zatečene su 34 osobe. Njih osmero nije nosilo zaštitne maske niti održavalo propisanu udaljenost.

Uslijedio je fajrunt, a ugostitelja je privela policija te ga nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja prijavila nadležnom državnom odvjetništvu za širenje i prenošenje zaraznih bolesti.

Kako se neslužbeno doznaje, okupljena svita je iz poslovnih krugova, a neki od njih su punili i novinske stupce crne kronike zbog svojih (ne)djela s druge strane zakona.

Navodno ih je vlasnik pozvao u svoj restoran na druženje kako hrana ne bi propala s obzirom na to da od uvođenja strožih epidemioloških mjera ne rade.

– Mogu samo potvrditi događaj. Moj branjenik negira odgovornost jer se i tvrtka i on kao direktor pridržavaju u cijelosti preporuka Stožera civilne zaštite. I radilo se o privatnom okupljanju koje s poslovanjem tvrtke i restorana nema nikakvu poveznicu – kratko je rekao za Jutarnji list Milko Križanović, odvjetnik uhićenog ugostitelja. Na upit o kojim se gostima radilo, nije želio otkriti imena.

– O imenima gostiju ne mogu govoriti jer se ne radi o osobama koje su u restoran došle kao gosti, nego kao uzvanici na privatnu zabavu pojedinca koja je organizirana mimo poslovanja tvrtke, odnosno ugostiteljskog objekta i bila je bez ekonomske osnove – zaključio je Križanović.

Što se tiče lokala, službenici Državnog inspektorata su zbog kršenja članka 9. a Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti izdali usmeno rješenje o zabrani rada.

– Dio prostora gdje se obavljala nedozvoljena djelatnost usluživanja jela i pića je zapečaćen na minimalno mjesec dana te će se pokrenuti prekršajni postupak protiv pravne i odgovorne osobe. Nakon provedene racije 32-godišnji je direktor kao odgovorna osoba ugostiteljskog objekta priveden u službene prostorije PU zagrebačke na istraživanje, poslije čega će biti predan pritvorskom nadzorniku – kažu iz zagrebačke policije, čiji su djelatnici cijelu akciju snimili te medijima ustupili snimku, piše Jutarnji.

Odvjetnik objasnio tko su ljudi koje je policija uhvatila u restoranu: “Je li netko kontrolirao koliko ih je bilo na Tuđmanovu sprovodu?”

VIDEO Unatoč mjeri obustave rada, u ugostiteljskom objektu zatečene 34 osobe, osam bez zaštitnih maski

Najnovije

Još iz rubrike