20.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Stožer će zbog urušavanja zemlje u Mečenčanima uvesti zabranu kretanja. Poljoprivrednici se...

Stožer će zbog urušavanja zemlje u Mečenčanima uvesti zabranu kretanja. Poljoprivrednici se bune: Tu smo informaciju trebali saznati prije

Nove mjere uvode se i u Banovini. I to u Mečenčanima zbog sve opasnijeg urušavanja zemlje. Zbog sigurnosti Stožer će zabraniti kretanje i obrađivanje poljoprivrednog zemljišta na tom području.

Sjeme rajčice, patlidžana i paprike Stjepan je jutros posadio. Vodi nas i pokazuje staklenik u koji bi za nekoliko tjedana preselio sadnice. Vrtača je od staklenika udaljena oko 20 metara – je li ga strah?

“Nije, nije, jedino ako se otvori pa da padnemo”, kaže Stjepan Cvitkušić.

A zemlja se u blizini njegova OPG-a otvorila na toliko mjesta da nas vodi u pravi obilazak. Među njima je najveća vrtača u Mečenčanima.

Geolog prof. dr. sc. Bruno Tomljenović u njezinoj blizini ne očekuje nove.

“Pa ne, jer je tu sad manje više na dubini od 5 metara manje-više, granica nije ravna kao zrcalo, što je normalno u prirodi, ništa nije idealno”, kaže.

Moraju snimiti cijeli kraj. Trenutačno rade na ispitivanju prometnica.

“Kroz te čelične elektrode ide struja i mi puštamo struju na instrumentu, svaka se kombinira sa svakom, dok se ne dobiju neki rezultati”, objašnjava geolog Hrvoje Hlupić.

Iako konkretnih rezultata još nema, očekuju se sljedećih dana. A onda i prve zabrane.

“Već sad možemo reći praktički da će biti zabranjeno kretanje pojedinim površinama, zabrana obrađivanja poljoprivrednog zemljišta”, kaže glasnogovornik Stožera Mladen Pavić.

Za poljoprivrednike koji su već počeli s obradom problem je komunikacija.

“Uložili smo tisuću eura sveukupno, sa zemljom, sjemenima, još gnojiva nismo ni uzeli! Živcira me što sam evo saznao od vas informaciju koju smo mi trebali saznati možda prije, da, nismo znali”, žali se Stjepan Cvitkušić.

Anto Jelečević iz Mečenčana kaže:

“Gledamo valjda televiziju, preko televizije znamo sve!”.

I dok se detalji zabrana još čekaju, Stožer uvjerava – pogođeni ovom mjerom dobit će poticaje, kao i hranu za životinje, piše Dnevnik.hr

Geofizičar Padovan: Rupe u Mečenčanima s vremenom bi se pojavile i same od sebe

U Mečečanima se i dalje otvaraju rupe u tlu: Novih 13 uočeno u zadnjih nekoliko dana

U selu Mečenčani pojavile se rupe u tlu: Bilo mi je čudno što vidim u vrtu

Geofizičar objasnio urušavanja tla nakon potresa i koliki dio terena su snimili

Najnovije

Još iz rubrike