7.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Slavonski Brod je u ljubičastom! Zrak je ekstremno onečišćen

Slavonski Brod je u ljubičastom! Zrak je ekstremno onečišćen

Brođani prema podacima dviju mjernih stanica instaliranih u tom gradu trenutni udišu najzagađeniji zrak u državi. Na tu situaciju upozorila je Građanska inicijativa koja iz dana u dan prati stanje zagađenja.

– Izgleda idemo do potpune katastrofe! Stanje zraka u Slavonskom Brodu svaki sat je sve lošije i lošije. Dok je skoro cijela Hrvatska u zelenom, osim jedne mjerne postaje u Istri, brodske mjerne postaje su već danima na prvom i drugom mjestu liste onečišćenja zraka RH. Jutros od 7 sati obje su postaje u ljubičastom što je ekstremno onečišćen zrak – rekao je Peter Tot-Đerđ, predsjednik Eko-Integrala i dodao:

– Mjerna postaja na Jelasu, nasuprot Rafineriji nafte u susjednom Bosanskom Brodu, cijelu noć, jučer od 17 sati je u ljubičastom. dok je mjerna postaja kod Stadiona kraj Save jučer od 18 sati bila u žarko crvenom, što je jako onečišćen zrak, a sada je također u ljubičastom.

Kvalitetu zraka u RH možete pogledati OVDJE.

Na jednoj i drugoj brodskoj mjernoj postaji se još od preksinoć mjere alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5. A oko ponoći su mjerene i maksimalne vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 od 329 µg/m3 i PM2.5 od 193 µg/m3.

– Nažalost, na web-stranicama Rafinerije nafte Brod ne možemo ništa saznati. Certifikat za rafinerija.com istekao je 31.01.2021.! I to je to! Molimo Vas, ako možete, poduzmite nešto za stanovnika Slavonskog Broda jer i Brođani imaju pravo na čisti zrak i zdrav život – apel je kojeg je uputio Peter Tot-Đerđ, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike