29.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Geofizičar objasnio urušavanja tla nakon potresa i koliki dio terena su snimili

Geofizičar objasnio urušavanja tla nakon potresa i koliki dio terena su snimili

Bruna Tomljenovića s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta reporterka N1 zatekla je u selu Mečenčani, udaljenom oko 25 kilometara od Petrinje, a poznatom kao jednom od mjesta u kojima se nakon potresa otvaraju velike rupe u tlu.

Tomljenović je rekao da su s istraživanjima tla u tom području počeli još prije tri tjedna kako bi precizno utvrdili gdje se u podzemlju nalaze kaverne, šupljine i pukotine u podlozi od krša, koja je ovdje prekrivena aluvijalnim nanosom rijeke Sunje, debljine između pet i 15 metara.

“Materijal se podzemnom erozijom procjeđuje i odlazi u podzemlje. Kad se dosegne ta razina da svod koji je na površini bude dovoljno tanak da se zbog potresne trešnje slomi, dolazi do naglog urušavanja”, objasnio je i dalje opisao kako stoje stvari u Mečenčanima:

“Trenutno su naša geofizička istraživanja koncentrirana na područje školskog igrališta kod kojega smo već na početku uočili da je na terenu drugačije geološke građe i da je sigurniji od okolnog u selu. Predložili smo da, ako se želi napraviti kontejnersko naselje, da ga naprave u tom području.”

Nabrojao je da je sljedeći korak ispitati stanje s glavnim prometnicama u tom kraju, analizirati sigurnost pojedinih dijelova svake ceste, a zatim početi s geofizičkim ispitivanjima vodocrpilišta iz kojega magistralni vodovod ide prema Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici:

“Potom preostaje samo selo i doslovno kuća po kuća da vidimo kakve je stanje.”

“Trenutno je ugroženo četiri do pet kuća, gdje su se vrtače pojavile već nakon glavnog potresa. Neke se proširuju, ali, ‘ajde, recimo da je sreća da u većini tih kuća stanovnici više ne žive”, kazao je.

Geofizičar Padovan: Rupe u Mečenčanima s vremenom bi se pojavile i same od sebe

U Mečečanima se i dalje otvaraju rupe u tlu: Novih 13 uočeno u zadnjih nekoliko dana

U selu Mečenčani pojavile se rupe u tlu: Bilo mi je čudno što vidim u vrtu

Najnovije

Još iz rubrike