-1.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo U hrani za bebe pronađene visoke razine otrovnih metala

U hrani za bebe pronađene visoke razine otrovnih metala

U proizvodima vodećih tvrtki koje proizvode hranu za bebe nalaze se visoke razine teških metala poput žive i arsena, a na panelu na kojem se raspravljalo o ovoj temi rečeno je da Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) ne čini dovoljno da regulira proizvode.

Zbog toga su bebe u opasnosti od razvijanja ozbiljnih neuroloških problema, a ovi otrovni metali mogu naštetiti i razvoju beba.

Neovisna i neprofitna organizacija Consumer Reports, koja je 2018. godine izradila vlastito izvješće o opasnostima otrovnih metala u dječjoj hrani, ovaj je izvještaj nazvao uznemirujućim, prenosi N1.

“Nalazi u izvješću uznemiruju, jer izlaganje čak i malim količinama ovih teških metala u ranoj dobi može s vremenom povećati rizik od značajnih zdravstvenih problema”, rekao je Brian Ronholm, ravnatelj prehrambene politike u Consumer Reportsu.

‘Neke tvrtke su znale za visoke razine teških metala’

“Posebno je zabrinjavajuće što su neke tvrtke znale za prisutnost visokih razina teških metala, a još uvijek prodaju te proizvode”, navodi se.

Povjerenstvo je zatražilo od nekoliko glavnih proizvođača dječje hrane da dostave podatke u kojima su navedene razine žive, arsena, kadmija i olova. Četiri su udovoljila zahtjevu: Gerber, Beech-Nut, Nurture (koji proizvodi proizvode Happy Baby) i Hain Celestial Group. Među onima koji su to odbili učiniti su Campbell Soup, Walmart i Sprout Foods.

“Nurture, Beech-Nut, Hain i Gerber surađivali su s istragom, unatoč činjenici da su tima otkrili da zanemaruju zdravlje beba”, navodi se u izvješću.

Istražuje se i zašto su neki proizvođači dječje hrane (Campbell Soup, Walmart i Sprout Foods) odbili dostaviti ove podatke. U izvješću se navodi da to izaziva zabrinutost jer postoji mogućnost da ove tvrtke žele pokušati sakriti još i više razine otrovnih teških metala u svojim proizvodima.

Kritike su upućene i na rad FDA, pri čemu se navodi da FDA nije poduzela odgovarajuće korake kako bi se razine teških metala u dječjoj hrani smanjile niti od proizvođača zahtijeva naljepnice s upozorenjima na kojima su navedeni takvi sastojci, prenosi WebMD.

Najnovije

Još iz rubrike