-3.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Sabor izglasao gospodarski pojas i Zakon o obnovi, a o HGK Bauk...

Sabor izglasao gospodarski pojas i Zakon o obnovi, a o HGK Bauk sažeo: Ne možete biti i pošten i hreben

Odmah na početku glasovanja Sabor je izglasao za zamjenu preminulog Miroslava Tuđmana. Njega će zamijeniti Tomislav Okroša, koji je odmah prisegnuo.

Prije glasanja o isključivom gospodarskom pojasu, stanku je zatražio Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista. ‘Ovime se ništa neće promijeniti. Ne radi se o zaštiti hrvatskog dijela Jadrana i proširenju hrvatskog suvereniteta, nego o najvećoj obmani hrvatske javnosti u režiji hrvatske Vlade’, kazao je Zekanović, prenosi tportal.

Odluka o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa donijeta je jednoglasno sa 141 glasom.

Uoči glasanja o izmjenama Zakona o obnovi za stanku se javio pak HDZ-ov Ivan Celjak.

‘Svi u vladi RH koji su surađivali na izradi ovog zakona i koji smo radili na amandmanu kojeg je vlada prihvatila, svi koji smo sudjelovali u raspravi dali smo svoj doprinos. Takav doprinos nisu dali pojedn+ci koji su vršili samopromociju s plakatima u Sisku’, rekao je Celjak, koji je oporbi zamjerio i što je prošli petak srušila kvorum te se zakon tada nije mogao izglasati.

Za povredu poslovnika javio se Mostov Nikola Grmoja, kazavši da oporba nije napravila ništa loše u petak nego je došlo do nesuglasica u vladajućoj koaliciji. Dobio je opomenu jer je zloupotrijebio povredu poslovnika.

Zakon o obnovi, koji će se odnositi i na Sisačko-moslavačku županiju, dio Karlovačke županije i dio Zagrebačke županije, izglasan je sa 113 glasova za, 25 suzdržanih i tri protiv.

Uoči glasanja o Nacionalnoj razvojnoj strategiji stanku su zatražile Sandra Benčić iz zeleno-lijeve koalicije i Dalija Orešković iz Centra, koja je tražila od Jandrokovića da se ispriča građanima koji su glasali za oporbu. ‘Jučer ste izjavili da je oporba politički i intelektualno podkapacitirana. Po vašoj uvrnutoj logici očito vrijede samo oni koji su glasali za koruptivnu hobotnicu HDZ-a. Jučerašnja izjava čini vas nedostojnim obavljaja funkcije predsjednika Sabora’, poručila je Orešković.

Na kraju je 77 zastupnika glasalo za Nacionalnu razvojnu strategiju, 59 ih je bilo protiv i dvoje suzdržanih.

Većinom glasova, s njih 75, podržano je i izvješće o radu DORH-a u 2019. godini.

Uoči Mostovog prijedloga izmjena Zakona o HGK, za stanku se javio Zvonimir Troskot. ‘Mi smo mukotrpno skupljali potpise s oporbom, naš prijedlog je stvaljen na raspravu u večernjim satima. Prošli petak kada su Plenković i Jandroković uvidjeli da neće imati većinu, povukli su zakon i tako su žrtvovani naši poduzetnici, obrtnici, ribari i Banovina’, kazao je Troskot.

Jandroković je ponovio da taj prijedlog nije ni stavljen prošli petak na denvnom redu za glasanje. ‘nije povučen, kada nije ni bio na rasporedu’, kazao je Jandroković.

Stanku je zatražio i HSS-ov Krešo Beljak. ‘Već sada mogu reći da smo duboko razočarani što je na dnevnom redu još jedno bacanje pijeska u oči hrvatskim građanima, odnosno poduzetnicima’, rekao je Beljak.

‘Pod krinkom liberalizma se bore da nešto bude obavezno. Cijedite gospodarstvenike i uskoro ćete iscijediti zadnju kap’, rekao je Beljak.

Stanku je zatražio i HSLS-ov Dario Hrebak. ‘Nakon 30 godina prvi put donosimo odluku da idemo reformirati cijeli sustavni problem HGK. Jasno smo dali naznačiti da će se reforma bazirati na postupnom ukidanju obveznog članstva u HGK. Ako netko misli da se zakoni donose preko noći sa samo dvije rečenice, onda dobro ne poznamo proceduru. Ako mislite da se takvi zakoni mogu donositi preko noći, onda je to licemjerno jer ste vi u Most bili u dvije Vlade, imali ste ministra gospodarstva, ali ni to vam nije bilo dovoljno da izmijenite ono što mi sada radimo’, rekao je Hrebak.

‘Što se tiče Mosta i djelovanja oko parafiskalnih nameta, ukinuli smo porez na tvrtke. Licemjerno je i bešćutno gledati osobu koja je preko noći izmijenila odluku čitavog HSLS-a’, rekao je Troskot i dobio opomenu.

‘Ponašate se nekorektno, ovo nema veze s povredom poslovnika, ovo su replike’, kazao je Jandroković.

Za povredu poslovnika javio se i Hrebak, ali i on je dobio opomenu. Jednako tako završio je i Mostov Božo Petrov, koji je Hrbaku dobacio da korupcija u HGK gora nego u vrijeme Nadana Vidoševića. Povredu poslovnika zloupotrijebila je i Marija Selak Raspudić, koja je također dobila opomenu. Opomenu je dobio i Nino Raspudić, zbog istog razloga.

‘1986. objavljena je knjiga Zvonimira Majdaka. Ona je govorila o dvije sestre koje idu različitim putevima ali se spajaju. 35 godina kasnije imamo uprizorenje tog romana u saboru. Dvije sestre su HDZ i HSLS koji su se razdvojili oko HGK’, poručio je zatraživši stanku SDP-ov Arsen Bauk. ‘Ne možete biti i pošten i hreben’, zaključio je Bauk.

‘Bauk vrijeđa zdrav razum zastupnika u Saboru. On i SDP su imali 8 godina izmijeniti HGK, a nisu ništa napravili’, poručio je Branko Bačić i dobio opomenu.

‘Jel’ danas isto fali gospodin Vidović kao i prije neki dan?’, upitao je Bauka Hrebak, aludirajući na SDP-ovog Davorka Vidovića koji je zaposlenik HGK.

Mostov prijedlog Zakona o HGK odbijen je sa 76 glasova za, 61 protiv i 4 suzdržana.

Odmah nakon toga glasalo se o zaključku klubova vladajućih kojima se traži da se obveže Vladu na reformu HGK, što je podržalo 76 zastupnika, 61 je bio protiv i troje suzdržano, piše tportal

Najnovije

Još iz rubrike