-1.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Predsjednik RH: Kad o zlostavljanju zapomažu slavne glumice, to nas ne treba...

Predsjednik RH: Kad o zlostavljanju zapomažu slavne glumice, to nas ne treba zanimati. Kad ove mlađe, onda da

Novinari su predsjednika Zorana Milanovića u Petrinji danas pitali i o slučajevima seksualnog zlostavljanja u Hrvatskoj te imamo li mi kao društvo problem s takvim nasiljem.

Milanović je rekao kako je netko nedavno pompozno izjavio kako se radi o pandemiji u Hrvatskoj, dok on kaže kako se radi o nepogodi i lošoj stvari te kako bi on to nazvao kroničnom nezaraznom bolešću. “To je u nomenklaturi WHO-a ‘Chronic non-transferable disease’, dakle bolest srca, začepljenja, šećeri, nešto što te muči i uništava ti kvalitetu života dugi niz godina. Što nije nužno i nije zarazno”, rekao je i dodao kako se s time treba boriti uporno, dosadno i stalno. “Raditi pretjerani show od toga, nije loše, još je lošije zanemarivati. Kod te bolesti, od koje se i umire na kraju, ali nije pandemija, je bitna pozicija moći i dominacije”, kaže Milanović pa kreće s primjerima.

“Rijetko se događa da nekakav kovinotokar, strojobravar ili viljuškar maltretira članicu uprave neke tvornice. Kao što se redovito događa da to rade muškarci prema ženama koje su prema njima u inferiornom ili zavisnom položaju. Kada se takve stvari događaju među ravnopravnima u socijalno, imovinskom i korporativnom smislu, onda je to problem neke druge vrste”, rekao je Milanović pa se prebacio na Hollywood.

‘Nije isto ako se nekih stvari sjeti razmažena zvijezda ili…’

“Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bi se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sustavima napreduje, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, kinji i maltretira godinama”, rekao je predsjednik.

“Vječna stvar, stalna stvar, ništa nova. Mislim da tu Hrvatska s obzirom na ljudske i muške karakteristike, a kao što znate, povijest je nažalost muška povijest. Ratove su nažalost, a i najveći broj izuma smislili i koristili i onda zlorabili muškarci. Muškarci su tu nasilniji od žena i 90% tih slučajeva se tiče muškaraca, ali onih u poziciji sile. Moći, utjecaja, mogućnosti odlučivanju o nečijoj karijeri, željama, sudbini, snovima, svega onoga što ne bi smjelo biti u okviru sukoba interesa. O kojem se koliko vidim, danas očitovao i gospodin Tomica Karamarko, ali o tome drugom prilikom”, rekao je i otišao, prenosi Telegam.

Najnovije

Još iz rubrike