10.5 C
Zagreb
Naslovnica Tech Istraživanje: Komplikacije od korona virusa povezane s bolešću koju ima oko polovice...

Istraživanje: Komplikacije od korona virusa povezane s bolešću koju ima oko polovice odraslih osoba u svijetu

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical Periodontology, kod pacijenata oboljelih od covida-19 najmanje je tri puta veća vjerojatnost da će se razviti komplikacije ako uz to imaju i bolesti desni, prenosi N1.

Studija je provedena na više od 500 pacijenata oboljelih od covida-19, a otkriveno je da je oni koji imaju i bolest desni imaju 3,5 puta veće šanse da budu primljeni na jedinicu intenzivne njege. Uz to, kad tih pacijenata je i 4,5 puta veća vjerojatnost da će trebati respirator, a vjerojatnost od smrtnog ishoda veća je za gotovo devet puta od onih koji nemaju bolest desni.

“Oralna njega trebala bi biti dio zdravstvenih preporuka kako bi se smanjio rizik od teških ishoda covida-19”, rekao je profesor Lior Shapira, predsjednik Europske federacije za parodontologiju (EFP).

Parodontitis je ozbiljan oblik bolesti desni koji pogađa oko polovicu odraslih osoba u svijetu. Parodontitis uzrokuje upalu zubnog mesa, a ako se ne liječi, može se proširiti cijelim tijelom. Ovo istraživanje je pokazalo vezu između parodontitisa i komplikacija koje uzrokuje covid-19, piše Medical xpress.

Veza između covida i parodontitisa

Studijom je obuhvaćeno 568 pacijenta kojima je dijagnosticiran covid-19 u razdoblju od veljače do srpnja 2020. godine. Njih 40 imalo je komplikacije, a 528 nije. Prikupljene su informacije o bolestima desni i drugim čimbenicima koji bi mogli biti povezani s komplikacijama koje uzrokuje covid, uključujući indeks tjelesne mase, astmu, pušenje, dijabetes i krvni tlak. Podaci su pokazali da je 258 pacijenata (45%) imalo bolest desni.

Profesor Mariano Sanz i jedan od autora studije ustanovio je da oralne bakterije kod pacijenata s parodontitisom mogu zaraziti pluća, što može biti posebno opasno kod onih pacijenata koji su na respiratoru. Sanz savjetuje da bi bolničko osoblje trebalo identificirati koji pacijenti s covidom-19 imaju parodontitis te da bi im trebalo davati oralne antiseptike kako bi se smanjio prijenos bakterija, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike