12 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ukrajina: Trgovcu kazna ako kupca pozdravi na ruskom

Ukrajina: Trgovcu kazna ako kupca pozdravi na ruskom

Ukrajinski trgovci, frizeri i radnici nalaze se odnedavno u nezgodnoj poziciji: ako svoje kupce pozdrave ili im zahvale na krivom jeziku, primjerice ruskom, mogu biti kažnjeni s oko 200 dolara. Novi zakon dio je vladine politike širenja upotrebe ukrajinskog jezika, no kritičari govore da je ona uvedena samo kako bi se iskorijenilo korištenje ruskog koji govori velik broj građana zemlje. Isto tako, vlada je nedavno zabranila upotrebu ruskog cjepiva Sputnjik V, a u svakodnevnom životu građani mogu imati probleme i zbog korištenja već ranije zabranjenih komunističkih simbola koji se pak vežu za sovjetsko razdoblje.

Zbog ove tri politike, kao i zbog najnovije zabrane proruskih televizijskih kanala, mnogi smatraju da je država otišla predaleko u retoričkoj obrani ukrajinskog identiteta te bi mogla odbiti dio građana.

Prema odredbama zakona koji je 16. siječnja stupio na snagu, svaki Ukrajinac u uslužnim lokalima ima pravo razgovarati na jeziku svoje zemlje, te može zatražiti od prodavača da govori isključivo na ukrajinskom, što je dio politike vlade kako bi se ojačao položaj jezika u društvu. S druge strane, ako sam kupac zatraži razgovarati na nekom drugom jeziku, ruskom ili pak engleskom ako je turist, zakon to dopušta.

Drugim riječima, razgovarat će se onako kako želi kupac za kojeg se ne mijenja ništa, ali biznis se mora prilagoditi ako klijent zahtijeva govoriti isključivo ukrajinski. Za trgovine koje budu više puta prekršile odredbu slijedi kazna ekvivalentna 200 američkih dolara. U zemlji u kojoj je prosječna plaća, piše ruski kanal RT, 370 dolara (2330 kuna) to nikako nije malen novac. Također, internetske trgovine moraju prodavati na ukrajinskom, a dozvoljeni su i drugi jezici, ali tek kao sekundarni. Ruski je vrlo široko rasprostranjen u Ukrajini, a govori ga oko 30 posto stanovništva, posebno na istoku zemlje. Dijelovi Ukrajine koje su proruske snage okupirale u ratu, i koje još kontroliraju režimi bliski Kremlju, pod vrlo su velikim utjecajem diva s istoka. Ukrajinski je pak u Ukrajini jedini službeni jezik i materinskim ga smatra dvije trećine građana.

Zakon je donesen u posljednjim danima mandata bivšeg nacionalističkog predsjednika Petra Porošenka kojeg je 2019. pobijedio nešto pomirljiviji Volodimir Zelenskij. Odredbe koje su već ranije stupile na snagu obvezuju da se najmanje 90 posto televizijskog i radijskog programa mora prezentirati na ukrajinskom. Izdavačke kuće moraju objavljivati najmanje 50 posto knjiga na službenom jeziku, a i sve obrazovanje u javnim školama nakon petog razreda mora se izvoditi na tom jeziku. Venecijanska komisija Vijeća Europe (glavna je tajnica Vijeća bivša hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović-Burić) kritizirala je ukrajinske vlasti da su ostavile premalo vremena za prilagodbu školama u kojima se uglavnom govori ruski.

Ukrajinska je vlada otvorena u svojim politikama osnaživanja korištenja ukrajinskog jezika koji je u sovjetskom, ali i kasnijem periodu bio potiskivan u korist ruskoga. No protiv njih su se pobunili govornici ruskog te pripadnici manjima, primjerice mađarske. Također, ovakve politike vlade koriste nekim ruskim nacionalistima da opravdavaju podršku okupaciji istočnih pokrajina te Krima, poluotoka koji je de facto već odavno dio Rusije. Jučer je predsjednik Zelenskij otišao još jedan korak dalje te je zabranio tri oporbena televizijska kanala tvrdeći da šire rusku propagandu.

Isto tako, ukrajinska je vlada nedavno zabranila korištenje ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V te je objavila da će umjesto toga kupiti cjepiva proizvedena na Zapadu. Prema prekjučer objavljenom istraživanju uglednog časopisa Lancet, rusko je cjepivo učinkovito 92 posto.

Moskva je pak tomu doskočila tako što je cjepiva poslala u istočne pokrajine Donjeck i Lugansk koje su pod kontrolom separatista te će se njime cijepiti tamošnje stanovništvo. Ni taj potez Rusije zasigurno neće doprinijeti pomirenju dviju zemalja, kao ni onome unutar Ukrajine. Još jedna politika u Ukrajini koja predstavlja kamen spoticanja u integraciji nacije za Ruse, ali i borbu protiv totalitarizma za Ukrajince jest zabrana isticanja komunističkih simbola koja je donesena 2015. Tako je na samom kraju 2020. jedan 19-godišnji mladić, inače govornik ruskog, priveden i prijeti mu zatvorska kazne zato što je ulicom grada Lavova šetao s kapom, tzv. ušankom na kojoj su zvijezda petokraka te srp i čekić. Kupio ju je zbog hladnoće na obližnjem buvljaku. Policija je tada rekla da je maksimalna kazna zatvora pet godina te da istražuje slučaj, a mladić je pušten nakon što mu je ušanka zaplijenjena, piše Večernji.

Rusi proizveli prvu seriju Sputnika V za civilnu upotrebu, evo tko će prvi dobiti cjepivo

Najnovije

Još iz rubrike