-1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Srbi su cijepili 500.000 ljudi, sedam puta više nego mi! I Hrvati...

Srbi su cijepili 500.000 ljudi, sedam puta više nego mi! I Hrvati žele primiti “Sputnik” u Srbiji, no sve je zapelo nakon “invazije” Makedonaca

Srbija je do sada protiv koronavirusa cijepila oko 500 tisuća svojih stanovnika, čime je, uz Veliku Britaniju, postala predvodnik u cijepljenju u Europi.

Vidljivo je to i prema podacima „Our World in Data“ koji pokazuje i da je Hrvatska pri samom dnu te tablice. Kod nas je cijepljeno oko 70.000 građana.

Najgore je u Federaciji BiH gdje još nije cijepljen ni jedan jedini građanin.

BiH je jedina zemlja u okruženju koja svojim građanima još nije osigurala nijednu dozu cjepiva. Suočen s velikim kritikama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je i da su on i još dvojica supredsjedatelja „doslovno prevareni da će biti opskrbljeni putem sustava Covax”. Zemlja čeka 1,2 milijuna doza cjepiva, a očekuju da će isporuka početi sredinom veljače, kad najavljuju i početak cijepljenja. Republika Srpska počinje prije, ovaj tjedan čekaju isporuku 2000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, a do kraja veljače naručeno je još 200.000 doza.

S obzirom na stanje u regiji ne čudi što vlada veliko zanimanje građana iz susjednih zemalja, a među njima i Hrvata, za cijepljenjem u Srbiji. Hrvati se prvenstveno žele cijepiti ruskim cjepivom (Sputnik V.), što su pokazale i nedavne ankete. Rezultati treće faze kliničkih ispitivanja objavljeni u časopisu The Lancet pokazuju da Sputnik pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-a a. Tijekom kliničkih ispitivanja nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave, nego obično blage, uključujući bol u ruci, umor i blago povišenu temperaturu.

Do sad je u Srbiji cijepljeno preko četiri tisuće stranaca, a među njima i spisateljica Vedrana Rudan koja se u Beogradu cijepila kineskim Sinopharmom. Među strancima koji su navalili na COVID cjepiva u Srbiji najviše je Makedonaca, koji obično odlaze u Vranje. Makedonski mediji pišu da njihovi građani odlaze na vakcinu, a usput i u šoping, a interes je buknuo nakon službene informacije da će u toj zemlji biti dostupna samo mala količina cjepiva.

Za vakcinu se prijavljuju elektroničkim putem, a navode kako brže ne red dolaze oni koji imaju i srpsko državljanstvo. Oni koji nemaju veze sa Srbijom snalaze se tako da kupuju srpske telefonske kartice s brojem koje moraju ostaviti prilikom prijave za cijepljenje.

– Mislim da svi upisujemo bilo koje od ponuđenih cjepiva i da rijetko tko bira. Daj što daš samo da biste se cijepili – ispričao je jedan od cijepljenih Makedonaca.

U službenoj prijavi na srpskom e-građaninu, moglo se prijaviti i iz Hrvatske. Ne traži se adresa ni prebivalište, nego mobitel i e-mail adresa. Mogla se odabrati kategorija državljani bez boravka u Srbiji i izabrati lokacija cijepljenja. Kad bi se to upisalo nudila se mogućnost da sami odaberete cjepivo koje ćete primiti ili da vam ga oni odrede.

Taj je postupak, glatko tekao sve do jučer, kad se počelo pisati o invaziji Makedonaca, a onda je uslijedila reakcija srbijanskog Ministarstva zdravstva i poruka kako se u Srbiji ne smije cijepiti nitko tko u njoj ne živi.

Na pitanje mogu li se strani državljani cijepiti u Srbiji i kakva je procedura, tajnik Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek jučer je objasnio kako mogu samo oni strani državljani koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, piše Slobodna Dalmacija.

– Oni će biti pozvani prema mjestu prebivališta na cijepljenje u najbližem centru za cijepljenje – rekao je Đerlek.

Nekima je uspjelo i danas iz Hrvatske ispuniti e-prijavu, no bude li im se provjeravalo prebivalište, ništa od cijepljenja.

Rusi proizveli prvu seriju Sputnika V za civilnu upotrebu, evo tko će prvi dobiti cjepivo

Najnovije

Još iz rubrike