8 C
Zagreb
Naslovnica Tech Kakva je procjepljenost u Hrvatskoj?

Kakva je procjepljenost u Hrvatskoj?

Novi sojevi koronavirusa prijete, a nove doze cjepiva ne stižu planiranom dinamikom. Kakva je procijepljenost u našoj zemlji?

Epidemiologinja Goranka Petrović je izjavila da je jučer došla potvrda od AstraZenece da bi prvu pošiljku cjepiva, radi se o nešto manje od 9 tisuća doza, trebali dobiti tijekom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 9. veljače. Potvrdili su i daljnje doze – ukupno oko 150 tisuća doza cjepiva u veljači.

“U ovom trenutku traje docjepljivanje, ne cijepljenje. Oko 1 i pol posto stanovništva Hrvatske je primilo 1 ili 2 doze, a ukupno je potrošeno oko 9 tisuća doza cjepiva”, kazala je za HTV i naglasila da će dalje cijepljenje ići brže jer će se isporuke stabilizirati, Pfizerova cjepiva će doći čak i u većim količinama u ožujku.

Na pitanje hoće li se u tom slučaju AstraZenecovim proizvodom cijepiti starije osobe, odgovorila je da je Europska agencija za lijekove odobrila i registrirala AstraZenecovu cjepivo za primjenu osoba 18 i stariji i nije dala gornju dobnu granicu. Jedino je napomenula, kaže, da ne postoji dovoljno podataka o djelotvornosti kod osoba stariji od 65 godina, što ne znači da ono nije djelotvorno, naprosto je u istraživanju bio manji udio tih osoba, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike