9.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Higijenske navike kod kojih najčešće radimo greške

Higijenske navike kod kojih najčešće radimo greške

Svi znamo da je higijena pola zdravlja i zato je važno voditi računa o njoj. No, osim ruku i dezinfekcije površina, i brojne druge stvari su važne, a često ih zaboravljamo.

U toku pandemije konstantno se priča o pranju ruku, ali osim ruku, važne su i druge stvari koje svakodnevno koristimo, a koje također mogu biti uzrok bolesti ako ih ne čistimo ili ne mijenjamo redovno.

1. Ne čistite četku za kosu

Četke za kosu dobra su podloga za bakterije pa se preporučuje njihovo pranje nakon jednog do dva tjedna korištenja. S obzirom na to da četku za kosu koristimo svaki dan, zastrašujuće je i pomisliti koliko se bakterija može skupiti na njoj. Četku možete oprati običnim šamponom.

2. Potpuno uklanjanje dlačica u nosu

Uklanjanje dlačica u nosu nema nikakvih prednosti. Te dlačice sprečavaju prašinu i druge alergene da ulaze u pluća, pa ako dlake ne proviruju izvan nosa, nemojte ih dirati.

3. Pranje ruku vrućom vodom

Iako možda mislite da vruća voda ubija bakterije, ona bi trebala biti temperature od oko 100 stupnjeva Celzijevih da bi bila opasna za bakterije. Osim toga, vruća voda može dovesti do dodatnog isušivanja kože ruku, piše Bright Side.

4. Stavljanje dezodoransa odmah nakon tuširanja

Mnogi dezodorans stavljaju odmah nakon tuširanja kako bi spriječili znojenje, ali tako zapravo čine lošu stvar. Ako vaša koža nije savršeno suha, dezodorans neće dobro funkcionirati.

5. Preduga zavjesa za tuširanje

Nabori na vašoj zavjesi za tuširanje najbolje su mjesto za bakterije koje vole vlagu. Nakon tuširanja podignite zavjesu s pločica dok se ne osuši, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike