Dr. Barković: U svojoj karijeri nisam vidio ovoliko bolesnika s posljedicama

HRT

S obzirom na to da je ovo nova bolest, Barković je rekao da struka za sada nema saznanja o tome koliko će simptomi dugo trajati, hoće li se moći u potpunosti izliječiti i hoće li kod nekih bolesnika ostaviti dugotrajne posljedice.

– Ovako velik broj bolesnika s posljedicama u svojoj karijeri nisam vidio. Najčešći su simptomi otežano disanje, nelagodnost i bol u grudima, dugotrajni kašalj, umor, nemoć, poremećaj koncentracije, nesanica, glavobolja. Ima velik broj simptoma, različitih aspekata i različitih organa, rekao je Igor Barković, pulmolog u postcovid odjelu u KBC-u Rijeka, gostujući u emisiji “Studio 4”.

S obzirom na to da je ovo nova bolest, Barković je rekao da struka za sada nema saznanja o tome koliko će simptomi dugo trajati, hoće li se moći u potpunosti izliječiti i hoće li kod nekih bolesnika ostaviti dugotrajne posljedice.

Barković ističe da je riječ o bolesnicima iz drugog vala , koji su koronavirusom zaraženi u studenom i prosincu. Svakim danom ih je sve više pa je u Rijeci otvoren postcovid odjel.

– Liječimo najčešće bolesnike koji su dugotrajno u bolnici, više nisu infektivni, ali nisu za otpust na kućno liječenje. Imamo nekoliko bolesnika koji su se vratili s teškim simptomima i komplikacijama, kao što su plućna embolija, a imamo i organiziranu ambulantu za one koji ne trebaju bolničko liječenje, ali trebaju pregled pulmologa, rekao je.

Doktor Barković kaže kako će se postcovid simptomi uglavnom pojaviti kod ljudi koji su imali teži akutni tijek bolest, ali nije pravilo.

– Imali smo bolesnike koji su lako prošli akutni tijek bolesti, ali su poslije imali komplikacije, kazao je Barković. Ističe da bolesnici trebaju pratiti kako se osjećaju nakon što prebole infekciju koronavirusom. Bolesnici koji primjećuju da ne mogu obavljati osnovne aktivnosti trebali bi se najprije javiti liječniku opće medicine, zatim napraviti osnovne dijagnostičke pretrage te, ako je potrebno – javiti se pulmologu.

Znanstvena istraživanja još ne pokazuju znatnije prednosti terapije koja bi se davala preventivno.

– Najvažnije je da bolesnik nakon korone ne zalegne u krevet, nego treba nastaviti tjelesnu aktivnost do one mjere koju njegovo tijelo dopušta. Liječenje s antikoagulantnom terapijom preporučuje se samo za one bolesnike koji su već doživjeli neki tromboembolijski incident, kaže Barković, piše HRT.

Share This Article