5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava 7 koraka do savršenog rižota

7 koraka do savršenog rižota

Rižoto se radi tako da se riža prvo malo preprži na luku, a zatim se podlijeva temeljcem i konstantno miješa. Uvijek dodajte po malo temeljca i miješajte dok ga riža ne upije, a zatim se postupak ponavlja, sve dok riža nije do kraja skuhana.

1. Koristite pravu rižu i nemojte ju ispirati

S običnom bijelom rižom teško ćete dobiti savršeni rižoto i preporuka je koristiti jače vrste koje otpuštaju više škroba, kako bi dobili potrebnu kremoznost.

Za izradu rižota kod kuće najbolja je riža Arborio, a prije pripreme rižu nemojte ispirati. Naime, cijela poanta rižota je u njegovoj kremoznosti, a to ‘ljepljivo’ svojstvo gubi se ispiranjem.

2. Rižu treba dobro prepržiti

Većina recepata za rižoto počinje prženjem luka na maslacu ili ulju. Zatim se dodaje riža, a većina recepata preporučuje da ju pržite s lukom oko dvije do tri minute, ali vi, uz stalno miješanje, pokušajte rižu pržiti od tri do četiri minute. Morate biti pažljivi da vam riža ne zagori, ali na taj način dobit ćete bogatiji okus.

3. Deglazirajte vinom

Nikako nemojte preskakati vino u receptima u kojima je ono navedeno, a zapravo ga možete dodati u bilo koji rižoto koji radite. Mjera je dodati četvrtinu šalice bijelog vina na svaku šalice riže.

Osim što će to obogatiti okus, i kuhinja će vam fantastično mirisati.

4. Neka vam temeljac bude vruć, ali ne smije ključati
I prije nego počnete s pripremom rižota, zagrijte temeljac, taman toliko da ne proključa te ga takvog dodajte u rižu tijekom kuhanja.

Ukoliko pustite temeljac da se ohladi, cijeli proces će puno dulje trajati, a ako ga ostavite da proključa, riskirate da vam pola temeljca ishlapi.

5. Miješajte, stalno

Iako neki recepti navode da miješanje uopće nije potrebno, najbolju kremoznost dobit ćete ukoliko stalno miješate. Istina, to može biti naporno, ali okus će opravdati trud.

6. Kad mislite da ste gotovi, kuhajte još malo

Treba otprilike 20 do 25 minuta da bi se riža optimalno skuhala, ali tada kuhajte još malo.

Poanta je u tome da želite izvući svu tekućinu iz rižota kako bi vam ostala samo kremasta struktura.

7. Kraj je posebno bitan

Iako vam je riža gotova, rižoto još nije. Postoje još dvije prilike da nadogradite okus.

Kod rižota s povrćem, okus će na jednu sasvim novu razinu dodati i pire od povrća koje koristite. Ukoliko, recimo, radite rižoto od šparoga, napravite malo pirea od šparoga, maslinovog ulja i, ukoliko je potrebno, malo temeljca te ga umiješajte u rižoto na kraju kuhanja. Isto vrijedi i za drugo povrće od kojeg radite rižoto. Ovo bi vam moglo vrijeme kuhanja produžiti za minutu do dvije.

Druga jako bitna stvar je, bez obzira jeste li dodavali pire ili niste, završiti rižoto s komadom maslaca ili nešto maslinovog ulja. Na samom kraju, ugasite plamen i naribajte sira u rižoto te sve dobro promiješajte i poslužite, piše RealSimple, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike