8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO U Hrvatskoj 730 novih slučajeva zaraze, preminulo 17 osoba; Beroš: Mjesta...

VIDEO U Hrvatskoj 730 novih slučajeva zaraze, preminulo 17 osoba; Beroš: Mjesta za popuštanje nema, ali nema policijskog sata

U posljednja 24 sata zabilježeno je 730 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2926.

Među njima je 1222 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata.

Preminulo je 17 osoba.

Vera Katalinić-Janković iznijela je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Postotak pozitivnih je 10.4%. Na respiratoru je 99 osoba, odnosno 18 novih. Imamo 17 preminulih. Prosjek godina preminulih 79, a najmlađa osoba imala je 58 osoba s brojnim komorbiditetima. Cijepljeno je 59.000 osoba.

Capak o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj

“U ovom tjednu smo imali 15 posto manje novooboljenih nego prošli tjedan. Po smrtnosti smo na 19. mjestu na svjetskoj ljestvici, što znači da smo se pomaknuli za jedno mjesto”, rekao je Capak.

“Najviša incidencija je u Sisačko moslavačkoj, a najniža u Istarskoj. Sedmi smo u EU po stopi incidencije”, kazao je Capak

Kratko se osvrnuo i na cijepljenje stanovništva.

Imali smo 15 nuspojava na Modernino cjepivo, samo su 2 ozbiljne reakcije na Pfizerovo cjepivo. Ostalo su sve blage reakcije”, rekao je Capak.

Markotić o oporavku nakon zaraze

“Puno je više bolesnika s teškim oblikom bolesti u drugom valu. Mogu dodatno biti izloženi dodatnim infekcijama što je opterećuje zdravstveni sustav. Vidmo da su to teške obostrane upale pluća. Nema dosta objašnjenja za to. Neki završavaju s trombozom ili plućnom embolijom”, pojašnjava Alemka Markotić, prenosi N1.

“Najčešći problemi su s disanjem, psihički problemi i nesanica. Za to će trebati dugoročno praćanje i zdravstvenu skrb”, dodaje.

“Danas u Klinici za infektivne bolesti imamo bolesnika koji je mjesec i pol dana kod nas i još uvijek je pozitivan što znači da bi mogao biti zarazan za ljude oko sebe.Ima ljudi koji duže zadržavaju virus i zbog toga ga mogu dalje širiti. Ovo je opasna i neistražena bolest”, rekla je Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš također se osvrnuo na epidemiološku situaciju.

“Zdravlje je na prvom mjestu i bez toga sve pada u vodu. Ne smijemo biti nestrpljivi i napraviti krivi potez. Svi svjedočimo o tome što se može dogoditi u kratkom roku. Zato bez žurenja. Moramo naglasiti nove izazove. Imamo nove sojeve i probleme s cijepljenjem, ali imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti. Treba naglasiti da smo među liberalnijjim zemljama u svijetu i Europi”, kazao je Beroš.

Apelirao je na strpljenje.

“Mjesta za popuštanje nema, ali nema policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji. Teretane su zatvorene u preko 20 zemalja Europske unije, a kafići u 24 zemlje. Stalno balansiramo”, dodaje.

Božinović o prosvjedu na Trgu bana Jelačića

“Sve ove poruke koje ste čuli. Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Mi godinu dana govorimo koliko je ovaj virus opasan. Pokušavamo da taj balans bude održiv. Sjećate se prije par mjeseci smo bili u situaciji i razgovarali s ugostiteljima kakve mjere da se poduzmu da bi ostali otvoreni. Preventivno smo s njima razgovarali na Ksaveru. Tada su nam brojevi počeli rasti, nažalost”, rekao je Davor Božinović, prenosi N1.

Stanje po županijama 3. veljače 2021.:
Primorsko-goranska županija – 41 novi slučaj zaraze
Dubrovačko-neretvanska županija – 35 novih slučajeva zaraze
Vukovarsko-srijemska županija – 33 nova slučaja zaraze
Zadarska županija – 32 nova slučaja zaraze
Međimurska županija – 30 novih slučajeva zaraze
Zagrebačka županija – 30 novih slučajeva zaraze
Varaždinska županija – 27 novih slučajeva zaraze
Karlovačka županija – 26 novih slučajeva zaraze
Sisačko-moslavačka županija – 25 novih slučajeva zaraze
Osječko-baranjska županija – 25 novih slučajeva zaraze
Koprivničko-križevačka županija – 21 novi slučaj zaraze
Krapinsko-zagorska županija – 19 novih slučajeva zaraze
Bjelovarsko-bilogorska županija – 16 novih slučajeva zaraze
Ličko-senjska županija – 12 novih slučajeva zaraze
Požeško-slavonska županija – 9 novih slučajeva zaraze
Istarska županija – 8 novih slučajeva zaraze, javlja N1.

VIDEO Veliki prosvjed u Zagrebu: Dajte nam da radimo! Ćoriću odlazi; Poduzetnici poslali pojedinačne poruke

Najnovije

Još iz rubrike