2.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Ovo su četiri mita o novim varijantama covida-19 u koje ne treba...

Ovo su četiri mita o novim varijantama covida-19 u koje ne treba vjerovati

S pojavom cjepiva protiv covida-19 pojavila se nada da bi se uskoro mogli vratiti načinu života na kakav smo navikli. No, zbog pojave novih sojeva koronavirusa i dalje moramo biti oprezni i pridržavati se mjera.

Britanski soj otkriven je u Ujedinjenom Kraljevstvu u jesen 2020. godine, a nakon toga je nova varijanta otkrivena i Južnoj Africi. Zbog novih sojeva koronavirusa, stručnjaci za zarazne bolesti upozoravaju da moramo biti posebno oprezni sljedećih šest do 14 tjedana.

S pojavom novih sojeva pojavili su se i novi mitovi, a ovo su četiri najčešća mita koja su vezana uz nove varijante covida-19.

Mit 1.: Novi sojevi iznenadili su zdravstvene stručnjake

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objasnili su da se virusi neprestano mijenjaju mutacijom te da se očekuje pojava novih inačica virusa. Od početka pandemije, zdravstveni službenici bili su spremni za razvoj i širenje novih sojeva.

“Varijante nisu neočekivane”, rekla je Priya Soni, dječja specijalistica za zarazne bolesti. Dodala je da se čini da covid-19 zapravo mutira sporije nego ostali virusi, uključujući i onaj koji izaziva sezonsku gripu.

Međutim, činjenica da su se ove varijante brze proširile sugerira da su postojale i prije nego što su ih zdravstveni službenici detektirali. To je dijelom i zato što se premalo sekvencioniralo. CDC je naveo da se čini kako je soj otkriven u Južnoj Africi bio prisutan čak mjesecima prije nego što se o njemu počelo izvještavati.

Mit 2.: Novi sojevi puno su opasniji

Još uvijek nema podataka koji bi potvrdili uzrokuju li nove varijante težu kliničku sliku ili više smrtnih ishoda. Stručnjaci iz Ujedinjenog Kraljevstva nedavno su naveli da se čini da je britanski soj zarazniji i smrtonosniji. Glavni znanstveni službenik objasnio je to na primjeru: da je 1000 muškaraca starijih od 60 godina zaraženo, izvorni virus vjerojatno bi uzrokovao smrtni ishod kod njih 10, a nova varijanta kod njih 13 ili 14.

No, razlog za to može biti to što su nove varijante prenosivije, a ne zato što sami sojevi uzrokuju smrt. Nove varijante “šire se lakše i brže od ostalih varijanti – što može dovesti do većeg broja novooboljelih”, navodi CDC. To bi moglo dovesti do više hospitalizacija i moguće više smrtnih slučajeva.

Stručnjaci očekuju da bi se moglo pojaviti više varijanti, ali ne znači da će one biti opasnije. Eric Vail, ravnatelj programa molekularne patologije, navodi da virusi mutacijom obično postaju zarazniji i manje virulentni.

Mit 3.: Trenutna cjepiva nisu učinkovita protiv novih sojeva

Prema dosadašnjim podacima, Modernino i Pfizerovo cjepivo pružaju određenu zaštitu protiv novih varijanti covida-19, no u nešto manjoj mjeri su učinkovita protiv soja iz Južne Afrike. Obje kompanije rade na tome da ojačaju cjepiva kako bi bila učinkovitija protiv novih varijanti.

Mit 4.: Ne možemo spriječiti širenje novih sojeva

Iako se nove varijante brže šire, postojeće epidemiološke mjere koje su usporile izvorni soj virusa mogu usporiti i širenje novih varijanti, piše Huff post. Dakle, i dalje je potrebno nositi masku, održavati distancu i redovito prati ruke. Osim toga, stručnjaci navode da je cjepivo naš jedini alat u borbi s koronavirusom te da je potrebno što prije procijepiti što veći broj ljudi kako bi pobijedili u ovoj borbi.

Najnovije

Još iz rubrike