5.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Odvjetnik Mitrić: Zastupao sam Koloperovu tvrtku na samom početku. Veliki broj naših...

Odvjetnik Mitrić: Zastupao sam Koloperovu tvrtku na samom početku. Veliki broj naših poduzetnika propadne iz istog razloga, dovode se u rizične situacije

– Zastupao sam društvo Matkol d.o.o. na samom početku, dok nije otvoren stečaj. Sjećam se da me pokojni Branko kontaktirao, imali smo jedno ročište, pa je onda išla ta žalba na otvaranje stečaja – rekao je poznati šibenski odvjetnik Borivoj Mitrić prisjećajući se početka pravosudnoga kraha tvrtke “Matkol” d.o.o. u stečaju, čiji je vlasnik Branko Koloper (57) u sumanutom pohodu hicima iz vatrenog oružja usmrtio stečajnu upraviteljicu Radojku Danek (61) i supruga joj Marija (62), Tonija Šparadu (42) i Tedija Slamića (47), a potom presudio i samome sebi.

Odvjetnik Mitrić kaže kako je stečaj Koloperove tvrtke otvoren šest-sedam mjeseci otkako se uključio u priču.

– Tu se nešto pokušalo s bankom dogovoriti… I onda je išao stečaj, Branko je prestao biti direktor tvrtke “Matkol”. U svakom slučaju, predložen je stečajni plan, koji su vjerovnici prihvatili. To je značilo da se ide u neki preustroj, da se tvrtka spasi… Iznenadilo me što je banka to čak i prihvatila.

Nakon toga je moj angažman na tom predmetu završio. Kad se napravio stečajni plan, možda smo se još jednom čuli. I na kraju je to, poput svakog stečaja, završilo u smjeru prodaje imovine. Sve je to standard – govori Mitrić, navodeći kako je stečaj bilo koje tvrtke u prvom redu tragedija za vjerovnike, koji najčešće gube kompletna potraživanja. A o njima nitko ne govori…

– Vjerovnici u stečajevima u kojima sam sudjelovao ne naplate ništa ili vrlo mali dio svojih potraživanja i vjerojatno je to pravilo u velikoj većini stečajeva u kojima su pravi gubitnici upravo vjerovnici – ističe šibenski odvjetnik, pa dodaje kako zahvaljujući brojnim razgovorima s poduzetnicima, a ujedno prateći od rata naovamo poduzetničku klimu na šibenskom području, zamjećuje isti obrazac.

– Velik broj naših poduzetnika u Šibeniku otprilike ima jedan ciklus i propadne. Preinvestiraju se. Naravno, ima i malo jačih, ali evo, recite mi koliko ima privatnih tvrtki u Šibeniku s preko 20 stalno zaposlenih tijekom cijele godine? Teško ćete ih nabrojiti… Svi krenu s jednim dućančićem, pa budu uporni, pa otvore drugi, treći… Rastu, rastu, rastu i u jednoj točki im se dogodi, ne samo zastoj, nego propast.

Dovode se u rizične situacije, najčešće sami, jer ako ne uđu u veće poslove, ostaju mali. Ali kad idete plivati negdje morate nekoga i zvati u pomoć. No, oni ne zovu ljude, koji će im pomoći u stručnom pogledu. Ne moraju to biti pravnici, nego stručnjaci koji će ih pratiti u njihovim poslovnim poduhvatima – sugerira Borivoj Mitrić podsjećajući kako su u velikim poslovnim poduhvatima pali i puno veći i jači i igrači čemu smo već puno puta svjedočili.

Pokušaj prodaje mimo suda

Da se pokojni Branko Koloper pokušao izvući iz dugova prodajom hale u šibenskim Ražinama mimo suda, svjedoči oglas na internetu objavljen u rujnu 2018.

“Matkol” d.o.o. oglasio je, po cijeni od 650.000 eura (4,8 milijuna kuna), prodaju prizemlja poslovne hale površine 950 m² u kojemu se nalaze “tri opremljene uredske prostorije, sala za sastanke, čajna kuhinja, četiri sanitarna čvora, garderobe, veliki proizvodni pogon, dvije srednje prostorije, dvije manje hladnjače, veliki ekspedit prema peronima, nadstrešnica na zapadnoj strani za utovar, teretni lift, informatički ormar sa svim mrežnim instalacijama i videonadzorom (kotlovnica je izdvojena u podrumu)”.

Halu je na koncu na dražbi kupila zagrebačka tvrtka BOXKOR d.o.o za 1.565.500 kuna, piše Slobodna Dalmacija..

Koloper je odlučno odbijao prijedloge bankara: Ne dolazite u obzir, što ću ja ostaviti sinovima?!

Mogući okidač za masakr u Vodicama i Šibeniku: U srijedu su bili zajedno na sudu, Koloper je prigovarao prijedlozima stečajne upraviteljice

Nove pojedinosti: E-mailom tražio poništenje stečaja u subotu u 10 sati, malo kasnije likvidirao četvero

Gradonačelnik Šibenika o zločinu: Spojio se vražji trokut; UHS i HUSU: Spriječiti govor mržnje protiv sudaca i stečajnih upravitelja

Najnovije

Još iz rubrike