6.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Manikura kod kuće: Pratite ovih nekoliko jednostavnih koraka za savršene nokte

Manikura kod kuće: Pratite ovih nekoliko jednostavnih koraka za savršene nokte

Nikada nije bilo lakše urediti nokte baš kao profesionalac, a kako biste bili zadovoljni rezultatom, važno je ne žuriti već priuštiti si barem pola sata vremena za tretman.

Bilo da želite uštedjeti novac ili jednostavno ne stignete kod profesionalca, nikada nije kasno da savladate manikuru kod kuće. Ne samo da nanošenje laka izaziva određenu satisfakciju, već može imati i terapeutski učinak, odnosno može vas smiriti i popraviti vam raspoloženje.

Međutim, prije nego krenete na sami lak, važno je urediti ruke i nokte jer će lak u protivnom izgledati neuredno i nimalo privlačno. Ako ste mislili da manikura kod kuće zahtijeva puno vremena, u krivu ste. Nokte možete urediti za samo pola sata, a trebat će tek nekoliko alata i proizvoda.

Kao što je čisto lice savršeno ‘platno’ za make-up, tako su i čisti i uredni nokti, kako na stopalima, tako i na rukama, najbolja podloga za omiljene boje lakova. Evo što vam sve treba za manikuru kod kuće:

odstranjivač laka

vata

plosnata rašpica za poliranje

posuda s toplom vodom

štapići za uši

ulje za zanoktice

vazelin ili bogata krema za ruke

Čišćenje noktiju

Ako na noktima imate ostatke starog laka, prvi korak jest da ga uklonite odstranjivačem. Svakako se preporučuje onaj na uljnoj bazi jer je nježniji prema noktima i ne oštećuje ih u tolikoj mjeri. Kad ste skinuli lak, dobro očistite prostor ispod noktiju. Naime, tamo možete biti mnogo nečistoća i bakterija koje se ne vide kada imate lak.

Rezanje noktiju škaricama ne preporučuje se jer to slabi nokat. Bolja alternativa za skraćivanje noktiju je nježna rašpica koja se koristi samo u jednom smjeru. Također, ako su vam nokti neravni i puni brazdi, koristite rašpicu s nekoliko lica kojom možete ispolirati nokat. Zanoktice oprezno odrežite škaricama, a kutikulu, odnosno kožicu korijena nokta potisnite prema dolje. Kutikule nipošto ne odstranjujte škarama jer one štite nokat od bakterija i ne smiju se micati.

Napravite piling nadlanica, zapešća i prstiju kako biste odstranili mrtve stanice i omekšali kožu. Jednostavan piling možete napraviti od soli/šećera i nekog prirodnog ulja poput maslinovog, bademovog ili kokosovog ili pak mljevene kave koja će potaknuti cirkulaciju. Nakon što ste istrljali ruke, operite ih mlakom vodom i posušite ručnikom.

I najzabavniji, ali i najizazovniji korak je nanošenje omiljenog laka na nokte. Ako niste profesionalac ili nemate mirnu ruku, konačni rezultat može biti neuredan, no i tome ima lijeka. Nije dovoljno samo nanijeti lak, već i podlak odnosno bazni lak i nadlak.

Bazni lak ravna eventualne nepravilnosti na noktu i radi idealnu podlogu za lak u boji, dok nadlak štiti boju i produžuje vijek njezinog trajanja.

Dakle, na nokte prvo nanesite bazni lak u tri kratka poteza te ga pustite da se dobro osuši. Potom nanesite lak u boji od korijena do kraja nokta te ne pretjerujte s količinom ili slojevima ako oni nisu potrebni. Pustite neka se lak u boji također potpuno osuši te na njega nanesite prozirni nadlak. U slušaju grešaka, štapićem za uši umočenim u odstranjivač lagano uklonite višak laka.

Kad se i nadlak osušio, vrijeme je za završnu njegu. Kutikule namažite hranjivim uljem napravljenim u tu svrhu, ali može poslužiti i bilo koje drugo ulje. Ruke temeljito namažite losionom, vazelinom ili bogatom kremom kako bi koža bila glatka i podatna, prenosi N1.

A sada uživajte u ljepoti svojih noktiju!

Najnovije

Još iz rubrike