16.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Gregoret: Plenković i Milanović imaju sličan background; Puhovski: Plenković je po nizu...

Gregoret: Plenković i Milanović imaju sličan background; Puhovski: Plenković je po nizu toga ljevlji od Milanovića

Počelo je od tvrde kohabitacije, javnih polemika prepunih grubih riječi i uvreda, od plamenih jazavaca do šmrkavaca, da bi završilo suglasjem oko pitanja političke korupcije i zastare kriminala u poslije ratnoj obnovi.

Odnos u kojemu su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović politički analitičar Žarko Puhovski naziva političkom inačicom grubog seksa. Novinarka i voditeljica na RTL televiziji Damira Gregoret ističe njihov sličan background, a u njihovom odnosu često vidi kompleks koji imaju jedan od drugog. Bivša premijerka Jadranka Kosor primjećuje da samo jedan od njih dvojice vlada – a to je Plenković čija je vladavina sve autoritarnija, kako u HDZ-u, tako i u Vladi. Jadranka Kosor ni u jednome, međutim, ne vidi državnika, piše Zadarski.

– Saveznici su, a da to ne znaju, ili ne žele sami sebi priznati – smatra Puhovski.

– Ne bih otišla toliko daleko i rekla da su saveznici, ali nisu ni suparnici. Njihov je odnos pun amplituda i samo je pitanje kada će nastati situacija oko koje ćemo imati javnu raspravu popraćenu uvredama – kaže Damira Gregoret po kojoj Milanović i Plenković ipak imaju više sličnosti nego različitosti.

Ima li uopće razlika u njihovim političkim stavovima?

– Ima u odnosu na „Za dom spremni”. Zoran Milanović je jasno pokazao da neće tolerirati taj neustavni poklič. A Plenković koji je također rekao da je neustavan, kaže da se može iznimno upotrebljavati. Plenković je uveo dvostruke konotacije ustaškog pozdrava u javni i politički prostor – kaže bivša premijerka.

– Dogodila se promjena u političkoj geometriji: Škoro i njegovi su otjerali Plenkovića u lijevo, i onda je Plenković otjerao Milanovića u desno. Plenković je po nizu toga ljevlji od Milanovića, ali mu Milanović drži lijevi bok s antifašizmom, pa Plenković ima mira na desni – navodi Puhovski, prenosi Zadarski.

Najnovije

Još iz rubrike