2.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kontroverzna ideja koja je podijelila Belgiju: Prvo treba cijepiti mlađe od 25...

Kontroverzna ideja koja je podijelila Belgiju: Prvo treba cijepiti mlađe od 25 godina, evo i zašto

Dok se dovršava postupak cijepljenja najugroženijih skupina u Belgiji, među kojima su korisnici staračkih domova i zdravstveni djelatnici, skupina uglednih stručnjaka vladi je uputila javno pismo da se sada prednost u cijepljenju da mladima, što je izazvalo veliku buru u javnosti.

Pismo su napisale Heidi de Pauw, šefica udruge „Child Focus” i Sara Veracauteren iz agencije Bepublic, a podržale su ga i brojne ugledne osobe iz Flandrije.

– Želimo prepustiti naš red na cijepljenje mladima; kao što od njih očekujemo da starijima prepuste sjedalo u autobusu – napisali su oni.

Njihov argument je da je za mlade izlazak iz izolacije bitno važniji nego starijima, te da sadašnja situacija najviše pogađa mlade. Inače, u Belgiji je posljednjih mjeseci među studentima zabilježen rekordan porast korištenja antidepresiva.

U javnom pismu je zatraženo da, nakon što se procijepe oni najugroženiji građani, prednost bude dana mladima u dobnoj skupini od 16 do 25 godina. Nakon toga bi na red došli i ostali.

Autori pisma navode da je za cijelo društvo ključno da studenti mogu ići na predavanja, družiti se s kolegama, putovati i raditi studentski posao. Sve od navedenog već im je godinu dana uskraćeno, što je pogubno za njihovu budućnost.

– Mi stariji od 40 godina možemo malo dulje pričekati – kažu.

Ovaj je cilj posebno važan ako se sloboda kretanja ubrzo bude uvjetovala potvrdom o cijepljenju. Iako su političari i psiholozi pokazali dozu razumijevanja za ovu ideju, tvrda da je u ovome trenutku nemoguće, štoviše, i kontraproduktivno, promijeniti detaljno razrađeni plan cijepljenja.

Vodeći belgijski virolog Marc Van Rast kaže da se ovakvim idejama „mladima daje lažna nada koju oni mogu interpretirati kao dozvolu da rade što god žele”, jer će određena ograničenja, poput društvene distance i nošenja maski, važiti i nakon cijepljenja.

Inače, prema Belgijskom nacionalnom vijeću, pandanu našem Stožeru, situacija s pandemijom je stavljena pod kontrolu unazad tri mjeseca, dok se broj novozaraženih posljednjih dana kreće oko 2.000 dnevno, a istovremeno i značajno pada broj hospitaliziranih od Covida-19, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike