2.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno HDZ naletio na tvrd orah, Vanđelić postavljao uvjete za zagrebačku utrku i...

HDZ naletio na tvrd orah, Vanđelić postavljao uvjete za zagrebačku utrku i otpao unatoč želji Plenkovića

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu nakon potresa, ipak neće biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, ekskluzivno doznaje Jutarnji list, a svoju odluku objavit će sutra na konferenciji za medije u 9.30 sati.

Pregovori oko mogućnosti da ga HDZ podrži na izborima trajali su duže vrijeme, ali očito su pukli i sada je, potvrđeno je Jutarnjem, jasno da nastavlja s poslom u Fondu za obnovu.

Sugovornici iz vrha stranke govorili su Jutarnjem tijekom dana kako Vanđelić u utrku želi ući slobodnih ruku, odnosno da sam bira svoje buduće suradnike, da ima utjecaj i na sastavljanje liste, ali i da ima presudan glas kada je u pitanju postizborno koaliranje koje nikako ne bi trebalo ići u smjeru dogovora s Milanom Bandićem.

Vrh stranke, rekli su Jutarnjem sugovornici, nije bio baš sklon da mu popusti u svemu što zahtijeva, ali svi s kojima su iz Jutarnjeg razgovarali ograđivali su se od detalja ponude koja je bila na stolu, jer su pregovore vodili osobno premijer i Vanđelić u četiri oka.

No, u stranci službeno negiraju da je bilo uvjetovanja.

„Ništa od navedenog o nekakvim uvjetovanjima gospodina Vanđelića nije istina. Bespredmetno je tvrditi da bi gospodin Vanđelić uopće postavljao bilo kakve uvjete HDZ-u vezane za lokalne izbore. Uloga gospodina Vanđelića je vođenje Fonda za obnovu nakon potresa te o operativnim aktivnostima daje obavijesti članovima Vlade. Sve ostalo su medijske spekulacije. HDZ ide na izbore u Zagrebu s namjerom da pobijedi, kao što je i pobijedio u sve četiri zagrebačke izborne jedinice na parlamentarnim izborima”, poručuju službeno iz stranke te najavljuju da će HDZ na vrijeme predstaviti svog kandidata i tim za Zagreb.

A Vanđelić, kažu izvori bliski njemu, htio je potpuno novu politiku, kao što je i sam rekao nedavno za Jutarnji list da je „bitno radi li se novo i bitno bolje sutra ili se nastavlja po starom, a samo su nova lica”, a pitao se može li mu zagrebački HDZ to omogućiti kada postoji opasnost da popriličan broj članova potajno podržava Bandića.

– On je privremeni ravnatelj Fonda, fokusiran je na obnovu, a HDZ će odlučiti o svom kandidatu na razini gradskog odbora kada odlučimo o svim kandidatima za lokalne izbore, a to će biti u sljedećim tjednima – rekao je danas Plenković.

Najnovije

Još iz rubrike