2.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ahmetović: Jandroković žrtvovao obnovu kako se ne bi vidjelo da vladajući nemaju...

Ahmetović: Jandroković žrtvovao obnovu kako se ne bi vidjelo da vladajući nemaju većinu

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović u N1 Studiju uživo govorila je o najavljenom dogovoru oko Hrvatske gospodarske komore da se u idućih nekoliko mjeseci napravi novi zakon o HGK-u te da se postepeno ukine članarina.

Mirela Ahmetović rekla je kako joj je bilo neugodno gledati izjavu Darija Hrebaka iz redova HSLS-a, koji je za N1 rekao, među ostalim, da će “HSLS sa svojim partnerima dogovoriti da se postepeno ide u ukidanje obvezne članarine jer sve drugo za što se zalažu određene političke opcije nije dobro, a to su promjene preko noći, demagogija i populizam”.

“Oni koji se samoprozivaju liberalima pristali da ih Andrej Plenokvić iz partikularnih interesa povede u etatizam”, dodala je. Potom je ustvrdila da se Vlado Gotovac sigurno okreće u grobu, dodavši kako on ne bi pogibao glavu ni pred većim facama od Plenkovića, za razliku od Hrebaka koji je to učinio.

“Hrebaku neće biti lako stati pred kolege i braniti neobranjivo”, kaže.

Navela je da HGK uprihodi 150 milijuna kuna od nametnute obveze, a zauzvrat poduzetnici ne dobiju ništa. Osim toga, dodaje, predsjednik Komore ima enormnu plaću. Kaže kako to nije populizam već omalovažavanje hrvatskih poduzetnika.

“Žalosno je da se ovakve mjere nazivaju populističkima, a ne vidi se priroda postupaka liberalne stranke pred liberalnim prijedlogom”, govori Mirela Ahmetović.

“Nije strano ni novo da Hrvatska zauzima donji dio svih ljestvica po konkurentnosti gospodarstva, ima 600 parafiskalnih nameta, a jedan je i članarina u HGK-u”, rekla je.

Vladajuća većina pokazala se prošli petak kao vrlo krhka, kaže Ahmetović. “Čitava oporba bila je spremna u svakoj minuti ući u sabornicu uz uvjet da se zakon o ukidanju članarine HKG-u stavi na dnevni red. Bili smo spremni glasati za sve zakone koji su u dobrobiti građana. Premijer se očajnički pokušao opravdati za neadekvatan pristup problemu i nedozvoljenog ponašanja prema hrvatskim poduzetnicima”, komentirala je.

Kaže kako je činjenica da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković žrtvovao Zakon o obnovi kako ne bi stvorio politički loš dojam prema biračima i kako se ne bi vidjelo da vladajući nemaju većinu.

“Jandroković i Plenković žrtvovali su obnovu Petrinje, Siska, Gline i okolnog područja za svoje političke poene. HDZ-u je najvažnije da javnosti predstavi da ima vladajuću većinu. Nervoza Plenkovića pokazatelj je da ona nije tako stabilna kao što se pokušava nametnuti”, kazala je saborska zastupnica SDP-a.

Ponovila je da su oni bili u Saboru i čekali da ih se pozove u sabornicu da izglasaju Zakon o obnovi, dok su članovi vladajuće većine napustili saborske prostorije.

“Gordan Jandroković, Andrej Plenković i njegovi sateliti, to su odbili”, istaknula je Ahmetović.

Najnovije

Još iz rubrike