27.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ruski veleposlanik: Ako ga zatraži, Hrvatska će dobiti rusko cjepivo

Ruski veleposlanik: Ako ga zatraži, Hrvatska će dobiti rusko cjepivo

I dok zemlje članice EU, među kojima i Hrvatska, muku muče oko isporuke cjepiva, Rusija je spremna isporučiti 100 milijuna doza u drugom tromjesečju što je za Večernji list ekskluzivno potvrdio i veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko.

On je, između ostalog, govorio kako Hrvatska još službeno nije zatražila od Rusije cjepivo, ali napominje kako je voditeljica istraživačke skupine Instituta Ruđer Bošković, gđa Dragomira Meichen, hrvatska predstavnica u Međunarodnom znanstvenom stručnom vijeću za cjepivo Sputnjik V, tako da već postoji platforma za savjetovanje s hrvatskim stručnjacima.

“Do ovog trenutka se Hrvatska još nije obratila Ruskoj Federaciji u vezi s kupnjom ruskog cjepiva. Vjerujemo da je to povezano s pitanjem “eurodiscipline” i potrebom za prethodnim dopuštenjem Europske komisije. Već imamo pozitivan primjer postizanja dogovora o isporuci cjepiva ruske proizvodnje u zemlju Europske unije, i to je Mađarska. Zašto ne odabrati sličan put? Ako su hrvatske vlasti spremne u okviru ubrzanog postupka certificiranja cjepiva za hitne potrebe stanovništva zemlje, tada mogu odmah kontaktirati ruske vlasti i siguran sam da će se razmotriti sve mogućnosti pružanja odgovarajuće potpore takvom zahtjevu.

Ako Hrvatska sutra traži rusko cjepivo, je li Rusija u mogućnosti isporučiti rusko cjepivo i u kojoj količini? Hoće li biti kakvog ograničenja doza?

Do sada nismo dobili takve zahtjeve. Ali treba primijetiti niz, čini mi se, bitnih aspekata. Sputnjik V ima niz prednosti koje uvelike pojednostavljuju isporuku cjepiva širom svijeta – temperatura skladištenja u rasponu od +2 do +8 Celzijevih stupnjeva omogućuje čuvanje u običnom hladnjaku. Cijena je manja od 10 USD po injekciji, što cjepivo čini pristupačnim za mnoge zemlje. Spremni smo razmotriti konkretne detalje isporuke doza Sputnjik V zajedno s našim hrvatskim kolegama ako su zainteresirani. Inače, voditeljica istraživačke skupine Instituta Ruđer Bošković, gđa Dragomira Meichen, hrvatska je predstavnica u Međunarodnom znanstvenom stručnom vijeću za cjepivo Sputnjik V tako da već postoji platforma za savjetovanje s hrvatskim stručnjacima.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/premium/ruski-veleposlanik-ako-ga-zatrazi-hrvatska-ce-dobiti-rusko-cjepivo-1465277 – www.vecernji.hr

Isto tako govorio je o nedavnom posjetu ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Hrvatskoj te komentirao što dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, nisu primili ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Cijeli razgovor je OVDJE.

Najnovije

Još iz rubrike